13.03.2014, 20:13
Mięta pieprzowa- mięta lekarska należąca do rodziny jasnotowatych. W Polsce jest roślina uprawną.
Działanie:
Liście zwiększają wydzielanie soku żołądkowego, pobudzają wytwarzanie żółci, usprawniają pracę jelit. Stosowane są jako środek wiatropędny, przy zaburzeniach trawienia, w schorzeniach wątroby i dróg żółciowych. Mają także właściwości przeciwbakteryjne i nieznacznie uspokajające. Olejek miętowy ma podobne, ale silniejsze działanie, szczególnie jako środek odkażający i uspokajający. W schorzeniach wątroby, jelit i pęcherzyka żółciowego olejek miętowy jest składnikiem złożonych preparatów ziołowych.
Stosowany zewnętrznie w nieżycie nosa, do inhalacji przy nieżytach gardła i oskrzeli. Przy bólach nerwowych, migrenowych, reumatycznych stosuje się smarowanie olejkiem. Jako pasta do zębów i w postaci cukierków do ssania odkaża i odświeża usta.Kąpiele z dodatkiem olejku (nie więcej niż trzy krople na wannę) mają działanie rozgrzewające i antyreumatyczne.
Olejek miętowy stosuje się do:
kąpieli - problemach żołądkowych, infekcjach górnych dróg oddechowych, schorzeniach reumatycznych
masażu - przy depresjach, zmęczeniu psychofizycznym, przy bólach reumatycznych
inhalacji i aromatyzacji powietrza - infekcje górnych dróg oddechowych, przeziębienie, grypa
Mięta z powodzeniem może nam służyć także w kuchni. Stosowana bywa jako przyprawa podczas gotowania potraw, ze względu na przyjemny smak i aromat. Świeże listki mięty dobrze komponują się z deserami (lody, owoce, czekolada), można je dodawać do sałatek, dipów, sosów. Jeśli chcemy, by gorące danie (np. sos do pulpetów) nabrało oryginalnego smaku, możemy dodać doń nieco sproszkowanej mięty (z przeciętej torebki do zaparzania herbatki).
Przeciwwskazaniem do stosowania olejku miętowego i mięty jest równoczesne stosowanie leków homeopatycznych. Zbyt długie i nadmierne zażywanie mięty może spowodować zakłócenia snu i bezsenność.
Działanie:
Liście zwiększają wydzielanie soku żołądkowego, pobudzają wytwarzanie żółci, usprawniają pracę jelit. Stosowane są jako środek wiatropędny, przy zaburzeniach trawienia, w schorzeniach wątroby i dróg żółciowych. Mają także właściwości przeciwbakteryjne i nieznacznie uspokajające. Olejek miętowy ma podobne, ale silniejsze działanie, szczególnie jako środek odkażający i uspokajający. W schorzeniach wątroby, jelit i pęcherzyka żółciowego olejek miętowy jest składnikiem złożonych preparatów ziołowych.
Stosowany zewnętrznie w nieżycie nosa, do inhalacji przy nieżytach gardła i oskrzeli. Przy bólach nerwowych, migrenowych, reumatycznych stosuje się smarowanie olejkiem. Jako pasta do zębów i w postaci cukierków do ssania odkaża i odświeża usta.Kąpiele z dodatkiem olejku (nie więcej niż trzy krople na wannę) mają działanie rozgrzewające i antyreumatyczne.
Olejek miętowy stosuje się do:
kąpieli - problemach żołądkowych, infekcjach górnych dróg oddechowych, schorzeniach reumatycznych
masażu - przy depresjach, zmęczeniu psychofizycznym, przy bólach reumatycznych
inhalacji i aromatyzacji powietrza - infekcje górnych dróg oddechowych, przeziębienie, grypa
Mięta z powodzeniem może nam służyć także w kuchni. Stosowana bywa jako przyprawa podczas gotowania potraw, ze względu na przyjemny smak i aromat. Świeże listki mięty dobrze komponują się z deserami (lody, owoce, czekolada), można je dodawać do sałatek, dipów, sosów. Jeśli chcemy, by gorące danie (np. sos do pulpetów) nabrało oryginalnego smaku, możemy dodać doń nieco sproszkowanej mięty (z przeciętej torebki do zaparzania herbatki).
Przeciwwskazaniem do stosowania olejku miętowego i mięty jest równoczesne stosowanie leków homeopatycznych. Zbyt długie i nadmierne zażywanie mięty może spowodować zakłócenia snu i bezsenność.
Urodziłam się aniołem, ale kiedy życie połamało mi skrzydła, zaczęłam latać na miotle.