31.07.2013, 18:57
Elza. napisał(a):Że niby coś tam blokuje,tak twierdzą fanatycy- przeciwnicy Chrześcijaństwa. Zawsze moga dokonać apostazji.
Dla Ciebie to fanatycy, a według mnie są to osoby, które wiedzą co mówią, skoro opowiadają o własnych doświadczeniach. Co więcej - myślę, że swoje opinie opierasz na osobach, za którymi nie przepadasz i esktrapolujesz ową niechęć na wszystkich, którzy mają w tym temacie takie, a nie inne zdanie.
Dziwi mnie Twoja opinia, bowiem w kręgach ezoterycznych nikogo nie dziwi, że różne działania mają wpływ na energetykę i duszę człowieka. A obrzędy chrześcijańskie zawierają w sobie elementy magii - obrzęd chrztu nie jest tu wyjątkiem. Sam KK podaje, że np. sakrament małżeństwa jest nierozerwalny. A więc choćby to świadczy o tym, że sakramenty nie są kwestią umowy, że nie wystarczy wziąć rozwodu, czy dokonać apostazji.
Elza. napisał(a):Obrzezanie dotyczy innych religii niż Chrześcijaństwo.Wiem o tym, celowo chciałem podać przykład obrzędu z innej religii, żeby ten temat przypadkiem nie stał się nagonką na chrześcijaństwo

ཨོཾ་མ་ཎི་པ་དྨེ་ཧཱུྃ་
靈
氣
靈
氣