05.11.2012, 15:20
Znalazłam przepis na odwar z ziół. Pić 3 razy dziennie przed posiłkiem, kopiastą łyżkę suszu zalać szklanką wrzątku.
susz:
po 50g:
-kwiat bzu czarnego
-kwiatostan lipy
-kwiat słonecznika
-kwiat wiązówki
-liść mącznicy
-korzeń arcydzięgla
-korzeń lubczyka
-owoc maliny
-owoc głogu
źródło-O. Andrzej Czesław Klimuszko "Wróćmy do ziół leczniczych"
I drugi.
1) Po łyżce stołowej kwiatu bzu, bratków, kwiatu lipowego, zaparzyć dwiema szklankami wrzątku. Parzyć pod przykryciem 15 minut. Przecedzić przez sitko. Małą łyżeczką od herbaty osłodzić sokiem malinowym lub porzeczkowym.
Pić przy grypie i wszelkich chorobach gorączkowych, wynikających z przeziębienia, po pół szklanki naparu co dwie godziny.
2) Połączyć pół szklanki miodu i pół szklanki soku z cebuli wyciśniętego z miazgi utartej na tarce.
Pić przy uporczywym suchym kaszlu, w przeziębieniu, anginie, grypie, zapaleniu oskrzeli, przy małym wydzielaniu moczu, w zaburzeniach trawienia trzy razy dziennie po łyżce stołowej.
3) Drobno posiekaną dużą cebulę, kilka ząbków posiekanego czosnku włożyć do słoja, Dodać dwie łyżki stołowe płynnego miodu. Wcisnąć całą cytrynę. Postawić w ciepłym miejscu na kilka godzin, aż pojawi się płyn.
Pić przy przeziębieniu łyżkę stołową trzy razy dziennie.
4) Dwie części kwiatu lub ziela dziewanny, jedną część ziela majeranku, jedną część ziela lub kwiatu wiązówki, jedną część kory wierzby, jedną część liści lub korzenia babki, jedną część korzenia arcydzięgla lub dzięgla,lub kwiatu wrotycza, lub owoc anyżu, jedną część kwiatu lub liści podbiału. Zioła wymieszać. Łyżkę mieszanki zalać szklanką wody, zagotować odstawić na 20 minut pod przykryciem, przecedzić, osłodzić miodem.
Pić przy przeziębieniu, gorączce, grypie, anginie, ospie, kaszlu, zapaleniu oskrzeli lub krtani, zapaleniu gardła, trzy czwarte szklanki pięć razy dziennie.
5) 100g kwiatostanu lipy, 100g korzenia prawoślazu, 50g ziela tymianku, 50g liści babki lancetowatej, 50g korzenia lukrecji, 50g kłącza perzu, 50g ziela macierzanki, 50g kwiatów pierwiosnka. Dobrze wymieszać. Łyżeczkę od herbaty mieszanki zaparzyć szklanką wrzątku. Parzyć pod przykryciem pół godziny. Przecedzić przez sitko.
Pić w razie grypy szklankę gorącego naparu dwa razy dziennie po jedzeniu.
6) Łyżkę stołową kwiatów lipy zaparzyć szklanką wrzątku. Parzyć pod przykryciem 10 minut. Przecedzić przez sitko.
Pić przy chorobach powodujących gorączkę, jako środek napotny, pół szklanki dobrze ciepłego naparu kilka razy dziennie.
Informacje zebrane z książki "Zielnik dla każdego" - autorstwa: Jana Rogala i Roberta Macieja.
susz:
po 50g:
-kwiat bzu czarnego
-kwiatostan lipy
-kwiat słonecznika
-kwiat wiązówki
-liść mącznicy
-korzeń arcydzięgla
-korzeń lubczyka
-owoc maliny
-owoc głogu
źródło-O. Andrzej Czesław Klimuszko "Wróćmy do ziół leczniczych"
I drugi.
1) Po łyżce stołowej kwiatu bzu, bratków, kwiatu lipowego, zaparzyć dwiema szklankami wrzątku. Parzyć pod przykryciem 15 minut. Przecedzić przez sitko. Małą łyżeczką od herbaty osłodzić sokiem malinowym lub porzeczkowym.
Pić przy grypie i wszelkich chorobach gorączkowych, wynikających z przeziębienia, po pół szklanki naparu co dwie godziny.
2) Połączyć pół szklanki miodu i pół szklanki soku z cebuli wyciśniętego z miazgi utartej na tarce.
Pić przy uporczywym suchym kaszlu, w przeziębieniu, anginie, grypie, zapaleniu oskrzeli, przy małym wydzielaniu moczu, w zaburzeniach trawienia trzy razy dziennie po łyżce stołowej.
3) Drobno posiekaną dużą cebulę, kilka ząbków posiekanego czosnku włożyć do słoja, Dodać dwie łyżki stołowe płynnego miodu. Wcisnąć całą cytrynę. Postawić w ciepłym miejscu na kilka godzin, aż pojawi się płyn.
Pić przy przeziębieniu łyżkę stołową trzy razy dziennie.
4) Dwie części kwiatu lub ziela dziewanny, jedną część ziela majeranku, jedną część ziela lub kwiatu wiązówki, jedną część kory wierzby, jedną część liści lub korzenia babki, jedną część korzenia arcydzięgla lub dzięgla,lub kwiatu wrotycza, lub owoc anyżu, jedną część kwiatu lub liści podbiału. Zioła wymieszać. Łyżkę mieszanki zalać szklanką wody, zagotować odstawić na 20 minut pod przykryciem, przecedzić, osłodzić miodem.
Pić przy przeziębieniu, gorączce, grypie, anginie, ospie, kaszlu, zapaleniu oskrzeli lub krtani, zapaleniu gardła, trzy czwarte szklanki pięć razy dziennie.
5) 100g kwiatostanu lipy, 100g korzenia prawoślazu, 50g ziela tymianku, 50g liści babki lancetowatej, 50g korzenia lukrecji, 50g kłącza perzu, 50g ziela macierzanki, 50g kwiatów pierwiosnka. Dobrze wymieszać. Łyżeczkę od herbaty mieszanki zaparzyć szklanką wrzątku. Parzyć pod przykryciem pół godziny. Przecedzić przez sitko.
Pić w razie grypy szklankę gorącego naparu dwa razy dziennie po jedzeniu.
6) Łyżkę stołową kwiatów lipy zaparzyć szklanką wrzątku. Parzyć pod przykryciem 10 minut. Przecedzić przez sitko.
Pić przy chorobach powodujących gorączkę, jako środek napotny, pół szklanki dobrze ciepłego naparu kilka razy dziennie.
Informacje zebrane z książki "Zielnik dla każdego" - autorstwa: Jana Rogala i Roberta Macieja.