20.01.2012, 23:20
Batony proteinowe.
Przepis 1 bez pieczenia.
2 szklanki owsianki
2 szklanki mleka w proszku
2 szklanki masla orzechowego
1 lyzeczka cynamonu
1,5 szklanki plynnego miodu
pol szklanki migdalow
rodzynki i suszone owoce
Sposob przygotowania
Wlej do miski miod i maslo orzechowe, wstaw miske do kapieli wodnej.
( Duza miska lub garnek z goraca woda, do niej wstawic miske z miodem i maslem, dokladnie wymieszaj) .
W innej misce polacz otreby owsiane, proszkowane mleko, cynamon oraz migdaly.
Wymieszaj dokladnie skladniki. Polacz wszystko razem i dokladnie wymieszaj.
Napelnij foremki i wstaw do lodowki na godzinę. Po wyjeciu z lodowki potnij mase na kawalki (batony), zawin kazdy z nich w folie i przetrzymuj w lodowce. Batoniki spozywaj miedzy posilkami jako przekaske.
Przepis 2 z pieczeniem.
po 2 lyzki mleka w proszku i kakao
3,5 szklanki otrebow owsianych
1,5 szklanki mleka
2 bialka z jaj, ubite na sztywna piane
1/4 szklanki soku pomaranczowego
1/4 szklanki soku z jablek
1 łyżeczka wanilii
Sposob przygotowania
Piekarnik nagrzej do 160 stopni. Wymieszaj dokladnie skladniki, w duzej misce.
Osobno wymieszaj ubita pianke z bialek z sokami, delikatnie. Polacz ze wszystkimi skladnikami. Wymieszaj. Ponakladaj ciasto w foremki (dobrze gdy beda w ksztalcie batonikow, jesli nie, to po upieczeniu podziel na porcje). Piecz w piekarniku az bedą lekko brazowe. Ok.30- 45 min. W zaleznosci od grubosci.
Stres mozemy zwalczac na rozne sposoby...
Jednym z nich sa Herbatniki - "Szczesliwe ciasteczka", Very Happy
Odwdziecza sie nam po zjedzeniu uczuciem spokoju, ukojenia, harmonii,
zadowolenia, radosci i odprezenia.
Orkiszowe herbatniki z odpowiednio dobranymi przyprawami,
to idealny srodek na uspokojenie nerwow, wzrost energii do dzialania,
wzmocnienie sil duchowych, koncentracji i witalności.
(edycja)
"Te herbatniki zabiorą całą gorycz z twojego serca i uspokoją twoje nerwy.
Otworzą twoje serce na spokój, (...) zredukują wszystkie złe soki,
zatroszczą się o dobry skład krwi, uczynią cię silnym i gotowym do działania".
Herbatniki dodajace energii.
25 g galki muszkatolowej.
25 g cynamonu w proszku.
10 g gozdzikow w proszku
400g maki orkiszowej. (typ 630)
200 g cukru trzcinowego
2 całe jaja
250 g masla (moze byc kokosowe)
300 g mielonych slodkich migdalow
sol, woda lub mleko
Przygotowanie:
Make wsypac na stolnice, dodac miekkie maslo w kawalkach. Wszystkie skladniki razem szybko zagniesc,
odstawic do lodowki. Po 30 minutach ciasto rozwalkowac na grubosc ok, 2-3 mm i wykroic placuszki.
Na blasze wylozonej papierem do pieczenia piec w temperaturze ok 180 stopni przez 20-25 minut.
Dolaczam do tych przepisow podane juz raz w temacie "Siemie lniane" -
Sezamki siemieniowe.
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki zmielonego siemienia
1/4 szklanki brazowego cukru
1 łyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzeczkaa sodki
1/2 łyzeczki gałki muszkatolowej
1/2 łyzeczki cynamonu
1 1/2 szklanki chudego mleka
Zagniesc wszystko razem, uformowac ciasteczka.
Piec 30 minut w temperaturze 175°C,
rozkladajac na blasze wylozonej papierem do pieczenia.
Przepis 1 bez pieczenia.
2 szklanki owsianki
2 szklanki mleka w proszku
2 szklanki masla orzechowego
1 lyzeczka cynamonu
1,5 szklanki plynnego miodu
pol szklanki migdalow
rodzynki i suszone owoce
Sposob przygotowania
Wlej do miski miod i maslo orzechowe, wstaw miske do kapieli wodnej.
( Duza miska lub garnek z goraca woda, do niej wstawic miske z miodem i maslem, dokladnie wymieszaj) .
W innej misce polacz otreby owsiane, proszkowane mleko, cynamon oraz migdaly.
Wymieszaj dokladnie skladniki. Polacz wszystko razem i dokladnie wymieszaj.
Napelnij foremki i wstaw do lodowki na godzinę. Po wyjeciu z lodowki potnij mase na kawalki (batony), zawin kazdy z nich w folie i przetrzymuj w lodowce. Batoniki spozywaj miedzy posilkami jako przekaske.
Przepis 2 z pieczeniem.
po 2 lyzki mleka w proszku i kakao
3,5 szklanki otrebow owsianych
1,5 szklanki mleka
2 bialka z jaj, ubite na sztywna piane
1/4 szklanki soku pomaranczowego
1/4 szklanki soku z jablek
1 łyżeczka wanilii
Sposob przygotowania
Piekarnik nagrzej do 160 stopni. Wymieszaj dokladnie skladniki, w duzej misce.
Osobno wymieszaj ubita pianke z bialek z sokami, delikatnie. Polacz ze wszystkimi skladnikami. Wymieszaj. Ponakladaj ciasto w foremki (dobrze gdy beda w ksztalcie batonikow, jesli nie, to po upieczeniu podziel na porcje). Piecz w piekarniku az bedą lekko brazowe. Ok.30- 45 min. W zaleznosci od grubosci.
Stres mozemy zwalczac na rozne sposoby...
Jednym z nich sa Herbatniki - "Szczesliwe ciasteczka", Very Happy
Odwdziecza sie nam po zjedzeniu uczuciem spokoju, ukojenia, harmonii,
zadowolenia, radosci i odprezenia.
Orkiszowe herbatniki z odpowiednio dobranymi przyprawami,
to idealny srodek na uspokojenie nerwow, wzrost energii do dzialania,
wzmocnienie sil duchowych, koncentracji i witalności.
(edycja)
"Te herbatniki zabiorą całą gorycz z twojego serca i uspokoją twoje nerwy.
Otworzą twoje serce na spokój, (...) zredukują wszystkie złe soki,
zatroszczą się o dobry skład krwi, uczynią cię silnym i gotowym do działania".
Herbatniki dodajace energii.
25 g galki muszkatolowej.
25 g cynamonu w proszku.
10 g gozdzikow w proszku
400g maki orkiszowej. (typ 630)
200 g cukru trzcinowego
2 całe jaja
250 g masla (moze byc kokosowe)
300 g mielonych slodkich migdalow
sol, woda lub mleko
Przygotowanie:
Make wsypac na stolnice, dodac miekkie maslo w kawalkach. Wszystkie skladniki razem szybko zagniesc,
odstawic do lodowki. Po 30 minutach ciasto rozwalkowac na grubosc ok, 2-3 mm i wykroic placuszki.
Na blasze wylozonej papierem do pieczenia piec w temperaturze ok 180 stopni przez 20-25 minut.
Dolaczam do tych przepisow podane juz raz w temacie "Siemie lniane" -
Sezamki siemieniowe.
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki zmielonego siemienia
1/4 szklanki brazowego cukru
1 łyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzeczkaa sodki
1/2 łyzeczki gałki muszkatolowej
1/2 łyzeczki cynamonu
1 1/2 szklanki chudego mleka
Zagniesc wszystko razem, uformowac ciasteczka.
Piec 30 minut w temperaturze 175°C,
rozkladajac na blasze wylozonej papierem do pieczenia.