09.08.2015, 06:44
Nalewka z bursztynów
Dobrym sposobem na wykorzystanie możliwości bursztynu jest sporządzenie z niego nalewki. Bursztyn połączony ze spirytusem, który ma właściwości rozgrzewające, to prosta i sprawdzona metoda na zapobiegnięcie drobnym infekcjom i przeziębieniom. Nalewka, którą natrzemy skronie i kark, załagodzi bóle mięśniowe i usunie zmęczenie, dodana do herbaty przeciwdziała grypie i chorobom gardła, a wmasowana w plecy odpręży je i zminimalizuje bóle reumatyczne. Działa jak skrzyżowanie olejku kamforowego z naturalnym środkiem wzmacniającym nasz układ odpornościowy. Poza tym ma pozytywny wpływ na układ trawienny, pomaga w zatruciach i nieżytach oraz obniża wysokość ciśnienia tętniczego.
Picie przyjemnej w smaku nalewki nie tylko nas rozgrzeje i pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie, ale też po prostu zrelaksuje. Jak w prosty sposób zapewnić sobie zdrowie i dobre samopoczucie?
Sposób przyrządzenia nalewki:
1. Umyj 50 gramów (kilka średniej wielkości kawałków) bursztynu w gorącej wodzie i wsyp je do przygotowanej wcześnie wyparzonej butelki
2. Bursztyny zalej 0,5 litra spirytusu, o zawartości alkoholu co najmniej 95%.
3. Odstaw nalewkę w ciemne i suche miejsce. Po 2 tygodniach nabierze mocy, uzyska piękny, złocistobrązowy kolor i będzie gotowa do picia.
Bursztyn nie rozpuszcza się w spirytusie, ale zabarwia go i nadaje mu słodkawy smak. Nierozpuszczonych kawałków bursztynu nie trzeba przecedzać. Bursztyny, z których robimy nalewkę, są „wielorazowe” – po zużyciu (szczególnie poleca się ją do nacierania obolałych miejsc i jako dodatek do ciepłych napojów, pitych w celach profilaktycznych) możemy je pokruszyć i ponownie zalać spirytusem.
,,Lepiej bez celu iść naprzód niż bez celu stać w miejscu, a z pewnością o niebo lepiej, niż bez celu się cofać”
– Andrzej Sapkowski
CO ZASIEJESZ TO ZBIERZESZ
– Andrzej Sapkowski
CO ZASIEJESZ TO ZBIERZESZ