17.04.2025, 19:20
Każdy posiłek = stany zapalne tętnic i miażdżyca (niezależnie od cholesterolu) (Cz. 1)
Czy zdrowe przekąski i częste posiłki naprawdę służą naszemu układowi krążenia? A może wręcz przeciwnie – uruchamiają w organizmie ciche, poposiłkowe stany zapalne, które stopniowo uszkadzają naczynia krwionośne? W tym odcinku przyglądam się mechanizmom, które prowadzą od niewinnych skoków glukozy po posiłku do rozwoju miażdżycy. Omawiam wpływ węglowodanów, fruktozy, glikacji białek (AGEs), a także dysfunkcji śródbłonka i glikokaliksu. Wszystko poparte solidną literaturą naukową. Jeśli interesuje Cię, jak sposób odżywiania może prowadzić do chorób sercowo-naczyniowych — nawet przy prawidłowym poziomie glukozy na czczo — ten materiał jest dla Ciebie.
Czy zdrowe przekąski i częste posiłki naprawdę służą naszemu układowi krążenia? A może wręcz przeciwnie – uruchamiają w organizmie ciche, poposiłkowe stany zapalne, które stopniowo uszkadzają naczynia krwionośne? W tym odcinku przyglądam się mechanizmom, które prowadzą od niewinnych skoków glukozy po posiłku do rozwoju miażdżycy. Omawiam wpływ węglowodanów, fruktozy, glikacji białek (AGEs), a także dysfunkcji śródbłonka i glikokaliksu. Wszystko poparte solidną literaturą naukową. Jeśli interesuje Cię, jak sposób odżywiania może prowadzić do chorób sercowo-naczyniowych — nawet przy prawidłowym poziomie glukozy na czczo — ten materiał jest dla Ciebie.
Cytat:SYGNATURY CZASOWE
0:00 Wstęp
00:34 – Jak powstaje miażdżyca?
02:31 – Jak posty wpływają na tętnice?
03:42 – Co jest prawdziwym powodem miażdżycy?
06:33 – Co ma związanego śródbłonek z miażdżycą?
08:46 – Jak Viagra leczy miażdżycę?
10:06 – Jak flozyny wpływają na tętnice?
11:26 – Czemu poposiłkowe stany zapalne są takie ważne?
20:45 – Czym jest cykl Randle’a?
20:40 – Jak fastfoody wpływają na śródbłonek?
24:00 – Jak leki mogą Ci pomóc z miażdżycą?
29:55 – Co glukoza po posiłku mówi o stanie organizmu?
32:39 – Oficjalne zalecenia dietetyczne to głupota!
36:45 – Co mnie wk**wia?
37:27 - Test obciążenia glukozą – co mówi?
39:07 – Modele zwierzęce nie pokazują jak działają poposiłkowe stany zapalne.
40:08 – Czemu występuje dysfunkcja śródbłonka po posiłku?
42:22 – Czym jest glikokaliks i jakie ma funkcje?
45:20 – Wysoka glukoza = sztywnienie tętnic.
47:30 – Czy można cofnąć miażdżycę?
48:45 – Hiperglikemia vs śródbłonek.
49:22 – Jak więcej monocytów zwiększa szansę miażdżycy?
51:56 – Czemu LDL nie powoduje miażdżycy?
53:35 – Jak zwiększa się gęstość krwi?
57:19 – Czym są AGEs i czemu Ci szkodzą?
59:39 – Czym jest stres azotowy i jak powoduje miażdżycę?
01:01:09 – Czy antyoksydanty zapobiegają miażdżycy?
01:03:05 – Koniec.
Rejestrując się zobowiązujesz się do aktywności.