Forum Ezoteryczne Na forum znajdziesz zagadnienia związane z szeroko pojętą tematyką ezoteryczną. Zapraszamy do wspólnej dyskusji!
Drodzy Użytkownicy! Najeżdżając kursorem na napis "Szukaj" w prawym, górnym rogu ukażą się dwie opcje: Nowe Posty (pokazuje wszystkie nieprzeczytane posty), oraz Dzisiejsze Posty (pokazuje posty z ostatniego dnia).
Każdy powinien wierzyć w to, co uważa za stosowane i z czym się dobrze czuje. Nikt nie jest w stanie potwierdzić czy anielskie liczby to fakt. Wielu jednak zgadza się w ich istnieniem i stosuje się do nich.
(06.01.2025, 12:41)Alma. napisał(a): Nie dowierzam liczbom anielskim. Wg mnie aniołów odnajduję wśród pomocnych mi ludzi.
Ja też tak mam. Ile razy mówi się do dobrych, pomocnych nam ludzi - jesteś moim aniołem. W takich aniołów wierzę. Często są to obcy nam ludzie, pojawiający się w trudnych sytuacjach, nagle nie wiadomo skąd i dlaczego przychodzą z bezinteresowną pomocą. Nie raz takich ludzi spotkałam. Potem najczęściej znikają tak szybko jak się pojawili.
Alma. napisał(a): napisał(a):Nie dowierzam liczbom anielskim. Wg mnie aniołów odnajduję wśród pomocnych mi ludzi.
Ja też tak mam. Ile razy mówi się do dobrych, pomocnych nam ludzi - jesteś moim aniołem. W takich aniołów wierzę. Często są to obcy nam ludzie, pojawiający się w trudnych sytuacjach, nagle nie wiadomo skąd i dlaczego przychodzą z bezinteresowną pomocą. Nie raz takich ludzi spotkałam. Potem najczęściej znikają tak szybko jak się pojawili.
Aniołowie nie istnieli zawsze. Według Pisma Świętego są częścią wszechświata stworzonego przez Boga. W fragmencie odnoszącym się do aniołów („zastępów” lub „wojsk” nieba) czytamy: „Ty sam jesteś Panem; Ty uczyniłeś niebo, niebo niebios, z całym jego zastępem... i zastęp niebieski oddaje Ci pokłon” (Nehemiasza 9:6). W Nowym Testamencie Paweł mówi nam, że Bóg stworzył wszystkie rzeczy „widzialne i niewidzialne”, a konkretnie obejmuje świat anielski frazą „czy to trony, czy panowania, czy zwierzchności, czy władze” (Kolosan 1:16).
Podczas gdy te wersety biblijne mówią nam, że Bóg stworzył aniołów, Biblia sugeruje również, że nie „istnieją” w taki sam sposób, jak my. Autor Listu do Hebrajczyków sugeruje, że wszyscy aniołowie są „duchami” (Hebrajczyków 1:13-14). Kiedy Jezus ukazuje się uczniom, twierdzi, że „duchy” nie mają ciał, tak jak on (Łukasza 24:39). W Biblii aniołowie zazwyczaj nie mogą być widziani przez ludzi, chyba że Bóg ich objawi (zobacz Liczby 22:31, 2 Królów 6:17, Łukasza 2:13). Jednak od czasu do czasu aniołowie przybierali cielesną postać i ukazali się różnym osobom w Piśmie Świętym (Mateusza 28:5; Hebrajczyków 13:2).
"Wszystko, co nas irytuje w innych, może prowadzić do zrozumienia siebie". Carl Jung.
Pismo Święte wymienia trzy kategorie istot niebiańskich, które wydają się być typami aniołów: cherubiny, serafiny i „istoty żywe”.
Cherubini
O cherubinach wspomina się w Piśmie Świętym w kilku miejscach: Strzegli wejścia do Ogrodu Eden (Księga Rodzaju 3:24). Bóg zasiada na tronie nad nimi (Ezechiel 10:1–22). Bóg na nich jeździ (Psalm 18:10) Dwie złote figury cherubinów siedzą nad Arką Przymierza, gdzie Bóg obiecał zamieszkać pośród swego ludu (Wyjścia 25:22, zobacz też wersety 18–21).
Serafin
Inny rodzaj aniołów, serafini, są wymienieni w Biblii tylko raz. Pojawiają się w Księdze Izajasza 6:2– 7, gdzie nieustannie czczą Pana i mówią: „Święty, święty, święty jest Pan Zastępów; cała ziemia jest pełna Jego chwały” (Księga Izajasza 6:3).
Żywe istoty
Ezechiel i Objawienie mówią o innych rodzajach istot niebiańskich znanych jako „żywe stworzenia” wokół tronu Boga (Ezechiel 1:5–14, Objawienie 4:6–8). Pojawiali się jak lew, wół, człowiek i orzeł, reprezentując różne części stworzenia Bożego (dzikie zwierzęta, zwierzęta domowe, istoty ludzkie i ptaki). Oni również nieustannie czczą Boga: „Dniem i nocą nie przestają śpiewać: 'Święty, święty, święty jest Pan Bóg Wszechmogący, który był i jest, i ma przyjść!'” (Objawienie 4:8)
Tylko dwaj aniołowie są konkretnie wymienieni w Piśmie Świętym.
Archanioł Michał jest wymieniony w Judzie 9, Objawieniu 12:7–8 i Danielu 10:13 i 21.
Gabriel jest jedynym innym aniołem wymienionym w Biblii. Wspomniany jest w Księdze Daniela 8:16 i 9:21 jako posłaniec, który przychodzi od Boga, aby przemówić do Daniela. Jest również identyfikowany jako posłaniec Boga w Ewangelii Łukasza 1. Mówi Zachariaszowi: „Ja jestem Gabriel, który stoję przed Bogiem” (Ewangelia Łukasza 1:19). Następnie czytamy: „W szóstym miesiącu Bóg posłał anioła Gabriela do miasta w Galilei, zwanego Nazaret, do dziewicy... a dziewicy było na imię Maria” (Ewangelia Łukasza 1:26–27)
,,Lepiej bez celu iść naprzód niż bez celu stać w miejscu, a z pewnością o niebo lepiej, niż bez celu się cofać”
– Andrzej Sapkowski