10.01.2025, 09:47
(08.08.2015, 12:25)Verm napisał(a): To nie są dobre argumenty,Zwłaszcza w odniesieniu do tematu wątku, gdybyśmy dyskutowali o fizyce czy medycynie to wyglądałoby to nieco inaczej.
Zauważ, że często posługują się nimi osoby, którym po prostu nie chce się szukać informacji w tym co piszą naukowcy i wolą prezentować własne wydumki w temacie :>
Naukowcy zmieniają zdanie w momencie, gdy odkryją coś na tyle epokowego/nowatorskiego/etc, że istnieje konieczność totalnego odrzucenia poprzednich hipotez. Ciężko mi sobie wyobrazić takie odkrycie w kwestii naszej wiedzy o Celtach, bo na odkopanie tajnego archiwum druidów raczej nikt nie liczy (zwłaszcza, że wiedzę przekazywano ustnie).
Co do tego, że naukowcy nie zgadzają się ze sobą - wystarczy spojrzeć na to co pisze mainstream, żeby zobaczyć jak się sprawy mają i na ile ten argument ma rację bytuZresztą teksty naukowe mają to do siebie, że widać w nich co jest interpretacją autora, a co nie.
Jesteśmy na forum ezoterycznym, więc zapewne nie będziemy się tu przerzucać artykułami naukowymi (póki co nie widziałem w tym dziale źródeł naukowych, poza tym wrzuconymi przez Szamana, ale mogłem coś przeoczyć) - od tego są fora specjalistyczne, gdzie ludzie dyskutują o niuansach. Z drugiej strony to, że jest to ForumEzo nie oznacza, że nie można tu prezentować wiedzy naukowo potwierdzonej (oczywiście tam, gdzie jest to możliwe).
Śmieszy mnie to bezkrytyczne zaufanie w to, co prezentują naukowcy, którzy jak wiadomo, żeby pochylić się nad tematem nie czynią tego bezinteresownie, a na zlecenie kogoś, komu zależy na takim a nie innym potwierdzeniu ich poglądów, wiedzy, którą chcą wcisnąć gawiedzi. Nie badają za darmo i są tendencyjni.
Bardziej zaufam pasjonatom, którzy badają dany temat na własną rękę i za swoje pieniądze. To właśnie oni przekazują prawdziwą wiedzę. Przykładów nie brakuje na przykład w medycynie ( w tej dziedzinie jest to szczególnie widoczne i praktykowane ).
Przykładem są niektóre leki, suplementy ..... no i oczywiście szczepionki.
Była pandemia, ludzi pozamykali w domach, zasłonili usta...... i.... przyjechali Ukraincy... nie zaszczepieni, bez masek etc... i nagle problem ucichł, wyparował.
Czyżby "srandemię" wchłonęli Ukraincy ? Cud nad cuda. I jak teraz wyglądają naukowcy, lekarze, którzy wciskali ludziom szczypawki. O politycznym aspekcie nawet nie chce mi się wspominać - KRYMINAŁ !!!