Forum Ezoteryczne Na forum znajdziesz zagadnienia związane z szeroko pojętą tematyką ezoteryczną. Zapraszamy do wspólnej dyskusji!
Drodzy Użytkownicy! Najeżdżając kursorem na napis "Szukaj" w prawym, górnym rogu ukażą się dwie opcje: Nowe Posty (pokazuje wszystkie nieprzeczytane posty), oraz Dzisiejsze Posty (pokazuje posty z ostatniego dnia).
Biel symbolizowała na nich „dobro i czystość dążeń narodu polskiego”, a czerwień „dostojność i majestat władców polskich”. W heraldyce biel jest symbolem czystości, lojalności, pokory i szlachetności. Czerwień oznacza miłość, dzielność, żarliwość i poświęcenie. Takie znaczenie mają kolory polskiej flagi.
,,Lepiej bez celu iść naprzód niż bez celu stać w miejscu, a z pewnością o niebo lepiej, niż bez celu się cofać”
– Andrzej Sapkowski
"Będę wszędzie gdzie spojrzysz, ale nigdzie mnie nie znajdziesz i to będzie moja zemsta"
Czy rzeczywiście jest jedynie prostokątem o proporcjach 5:8, podzielonym na dwa poziome pasy: biały i czerwony?
Z pewnością nie, a świadczy o tym choćby fakt, że dziś obchodzi swoje święto.
Czym zatem jest Flaga Rzeczypospolitej Polskiej?
Czystość, lojalność, pokora i szlachetność - to biel. Miłość, dzielność, żarliwość i poświęcenie - to czerwień. Nic dodać, nic ująć.
Historia polskiej flagi jest długa i niezwykle ciekawa. Jej początki sięgają X wieku, kiedy to polscy książęta używali chorągwi, ale miały one bardzo różne kolory i były prywatnymi symbolami.
Chorągiew jako flaga narodowa pojawiła się na przełomie XIII i XIV wieku. Była czerwona z białym orłem umieszczonym nieco bardziej w lewo niż pośrodku. Kolory: biały i czerwony, jako barwy państwowe Polski, zostały wprowadzone przez parlament 7 lutego 1831 r.
Za symbol państwowy, flaga biało-czerwona została uznana dopiero po I wojnie światowej, w 1919 r. Barwy naszej flagi pochodzą od herbu państwa.
Górny pas – biały – wywodzi się od białego orła i białej litewskiej Pogoni, dolny – czerwony – od pola tarczy herbowej.
Biel w połączeniu z czerwienią jako symbole zaistniały 3 maja 1792 r., kiedy to Polki - patriotki dla uczczenia pierwszej rocznicy Konstytucji 3 Maja przewiesiły białe szarfy przez czerwone suknie.
Po wybuchu powstania listopadowego wprowadzono biało-czerwone kokardy wojskowe. Biel symbolizowała na nich „dobro i czystość dążeń narodu polskiego”, a czerwień „dostojność i majestat władców polskich”. W heraldyce biel jest symbolem czystości, lojalności, pokory i szlachetności.
Czerwień oznacza miłość, dzielność, żarliwość i poświęcenie. Nic dodać, nic ująć.
Heraldyczny znak z wizerunkiem białego orła ma kilkusetletnią tradycję1. Orzeł jest ptakiem królewskim, panem przestworzy, który odważnie wzlatuje ku słońcu i szybuje najszybciej ze wszystkich ptaków. Od zarania dziejów kojarzony był z bóstwem i stanowił uosobienie wyższego majestatu. Orzeł symbolizuje zwycięstwo, siłę, dominację dobra nad złem, ducha nad materią i światła nad ciemnością2. Ptak ten uznawany był przez liczne dzikie plemiona zamieszkujące niegdyś Europę i Azję za bóstwo i wcielenie przodków. Tradycję tę przejęły pierwsze cywilizacje kręgu śródziemnomorskiego.
Orzeł znany był Asyryjczykom, Babilończykom, Persom czy Fenicjanom. W Grecji i w Rzymie orzeł towarzyszył Zeusowi i Jowiszowi jako nosiciel piorunów. Stał się godłem cesarstwa rzymskiego. W 800 roku symbol ten od Rzymian przejął Karol Wielki.
Z czasem orzeł stał się godłem cesarstwa, wielu księstw i królestw, w tym także Polski. Znak orła w różnych odmianach jako herb państwowy przyjmowali Niemcy, Rosjanie, a także Amerykanie.
Orzeł (aquila) uchodzi za jeden z najstarszych symboli w dziejach, jest znany wielu kręgom kulturowym.
Do Polski znak orła dotarł dzięki zdobnictwu celtyckiemu i rzymskim monetom od kupców przemierzających szlak bursztynowy.
Orzeł był dla Polaków symbolem jeszcze w czasach pogańskich
W 1000 roku orzeł został wybity na srebrnym denarze Bolesława Chrobrego po symbolicznej koronacji w Gnieźnie. To najprawdopodobniej najwcześniejsza moneta z wizerunkiem orła. Ptak przedstawiony jest na niej w dużym uproszczeniu, więc badacze spierają się, czy jest to paw, czy też właśnie orzeł7. Istnieją też inne propozycje — może to być kurak, głuszec, cietrzew czy gołębica8. Jak zaznacza T. Piertas w swoim artykule: „Za interpretacją tego symbolu jako orła przemawiają liczne argumenty.
Denar PRINCES POLONIE Chrobrego z wizerunkiem ptaka.