18.02.2023, 05:58
Cytat:UE chce, żeby Polska zalała część użytkowanych rolniczo pól Dodano: 14 lutego 2023, 14:4025 Unia Europejska chce, by w ramach "odtwarzania przyrody" część użytkowanych przez polskich rolników pól została zalana. Oznacza to ograniczanie powierzchni do produkcji żywności.
https://dorzeczy.pl/ekonomia/404731/ue-c...o-pol.html
UWAGA; artykuł znika
Cytat:To koniec rosołu z wiejskiej kury? Wchodzą nowe przepisy.. 14.46, 15.02.2023 P.B. Aktualizacja: 09.50, 17.02.2023 ok. 1 min. czytaniahttps://gorlice24.pl/pl/697_o-tym-sie-mo...lgdr8m6eg3
Masz choćby jedną kurę, kaczkę albo gęś? To będziesz musiał zarejestrować ją w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Termin mija już 6 kwietnia br. Zgodnie z nowa ustawą z 4 listopada 2022r, o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt każdy właściciel drobiu – choćby to była tylko jedna kura – jest zobowiązany zarejestrować w ARiMR tzw. zakład drobiu. Termin na zgłoszenie drobiu to trzy miesiące od wejścia w życie ustawy, czyli do 6 kwietnia br. Obowiązkiem tym zostaną objęte osoby, które prowadzą chów podwórkowy, a więc głównie gospodynie posiadające kilka kurek dziobiących sobie przy zagrodzie. Wprowadzenie tych rozwiązań może zniechęcić do tego typu hodowli i zniechęcić część osób do posiadania małego kurnika. To może oznaczać także, że np. rosół nigdy nie będzie już taki smaczny.
W naszym regionie jest wiele gospodarstw, przy których biega kilka kur czy kaczek. Często hodowane są na własny użytek. Wszystkie mimo to będą musiały zarejestrować się jako "zakład drobiu". Przeciwko tej regulacji zaprotestowała Krajowa Rada Izb Rolniczych. Prezes Wiktor Szumielewicz zwrócił się do wicepremiera i ministra rolnictwa Henryka Kowalczyka o interwencję:
Cytat:Osoby utrzymujące drób przyzagrodowo powinny być zwolnione z obowiązku rejestracji zakładu drobiu w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Wprowadzenie obowiązku rejestracji „zakładu drobiu” niezależnie od posiadanej liczby drobiu jest dużym zaskoczeniem i wydaje się absurdalne. Zgodnie z rozporządzeniem (UE) 2016/429, które wymaga rejestracji zakładów, w których utrzymywane są zwierzęta lądowe, w tym drób, odstępstwa od tego obowiązku są możliwe w przypadku zakładów stwarzających nieistotne ryzyko dla zdrowia zwierząt lub zdrowia publicznego
Zwolnienie osób utrzymujących drób przyzagrodowo z tego obowiązku jest uzasadnione ze względu na fakt, że utrzymywanie drobiu w małych ilościach we własnych gospodarstwach rolnych czy przy domostwach nie stanowi zagrożenia dla zdrowia zwierząt ani zdrowia publicznego.
Takie działania pozwolą na uwolnienie rolników od dodatkowych obciążeń administracyjnych i pozwolą skupić się na głównych działaniach związanych z prowadzeniem swoich gospodarstw.
Cytat:Mąka ze świerszczy w żywności. Proszek z owadów zalegalizowany w UEhttps://www.topagrar.pl/articles/prawo/m...wany-w-ue/
Mąka ze świerszczy legalna w UE Komisja Europejska wydała zgodę na legalne użycie mąki ze świerszcza domowego (Acheta domesticus) w produkcji żywności. Proszek może teraz trafić do wielu popularnych, podstawowych artykułów spożywczych, takich jak pieczywo, ciastka, krakersy, batoniki i napoje. Tylko jedna firma z zezwoleniem na produkcję Jak do tej pory, rozporządzenie zezwalające na wprowadzenie do obrotu mąki ze świerszczy dotyczy tylko jednego producenta z Wietnamu, ale spodziewane jest rozszerzenie zezwoleń na inne firmy w Unii Europejskiej
Robaczki będziemy jeść i tak wyglądać. Tego chcą lewaki, prawaki są be
We Francji są już w promowane;
A tak będziemy wyglądać. Ostatni krzyk mody lewaków. Paul Newman i Sophia Loren są passe