06.10.2022, 02:43
Sytuacja staje się tragiczna. Dostawy gazu do Polski są nie zabezpieczone. Rząd kłamie.
Najważniejsza z pogód to pogoda ducha
06.10.2022, 02:43
Sytuacja staje się tragiczna. Dostawy gazu do Polski są nie zabezpieczone. Rząd kłamie.
28.10.2022, 13:15
Cytat:Prąd i gaz na polskich i europejskich giełdach tanieją ekspresowo. Przyczyn jest kilkahttps://www.newsweek.pl/biznes/ceny-ener...12ea1760e8
,,Lepiej bez celu iść naprzód niż bez celu stać w miejscu, a z pewnością o niebo lepiej, niż bez celu się cofać”
– Andrzej Sapkowski "Będę wszędzie gdzie spojrzysz, ale nigdzie mnie nie znajdziesz i to będzie moja zemsta"
30.10.2022, 23:36
Nic mi nie wiadomo żeby ceny poszły w dół. Ludzie są przerażeni brakiem węgla, jego cenami. Obawiają się też cen prądu. Już teraz niektóre sklepy skracają czas otwarcia. W moim mieście Społem robi dwie przerwy i otwiera w godzinach szczytu. Najgorszą sytuację będą miały prywatne sklepiki osiedlowe. Ja nie znoszę wielkich marketów gdzie tłum ludzi i towar niewiadomego pochodzenia. W sklepiku na mojej ulicy warzywa, nawet pieczywo i wędliny są od znanych, prywatnych producentów. Bez folii i zawsze świeże.
Szczerość to drogi dar więc nie oczekuj jej od tanich ludzi...
12.06.2024, 00:08
Duże podwyżki cen gazu. Tyle zapłacisz od lipca Od 1 lipca zaczną obowiązywać nowe taryfy dotyczące sprzedaży i dystrybucji gazu - informuje PGNiG w komunikatach wysyłanych do klientów. Znamy już konkretne stawki.
W tej chwili, na mocy ustawy z 15 grudnia 2022 roku, gospodarstwa domowe i inni odbiorcy mogą korzystać z niższych cen gazu dzięki ochronie taryfowej. Stawka za gaz dla tych użytkowników wynosi 24,62 gr/kWh brutto, a opłaty abonamentowe i dystrybucyjne są na poziomie z końca 2022 roku, zgodnie z art. 62b ust. 1 pkt 2 Prawa energetycznego, obowiązującymi do 30 czerwca 2024 roku Podwyżki od 1 lipca Sytuacja ulegnie zmianie. Nowe, wyższe ceny gazu oraz stawki opłat zaczną obowiązywać klientów chronionych taryfowo od 1 lipca 2024 roku. Podwyżki będą znaczące, co widać w dokumencie otrzymanym przez redakcję od jednego z czytelników. PGNiG Obrót Detaliczny podniesie cenę gazu o około 45 proc. - z 24,62 gr/kWh do 35,79 gr/kWh brutto (z 20,02 gr/kWh do 29,10 gr/kWh netto) dla gazu wysokometanowego grupy E. źródło- Money
06.07.2024, 16:32
Cytat:oprac. RKE | 09.06.2024 18:02 aktualizacja 09.06.2024 18:19 Duże podwyżki cen gazu. Tyle zapłacisz od lipca Od 1 lipca zaczną obowiązywać nowe taryfy dotyczące sprzedaży i dystrybucji gazu - informuje PGNiG w komunikatach wysyłanych do klientów. Znamy już konkretne stawki. Cytat:W tej chwili, na mocy ustawy z 15 grudnia 2022 roku, gospodarstwa domowe i inni odbiorcy mogą korzystać z niższych cen gazu dzięki ochronie taryfowej. Stawka za gaz dla tych użytkowników wynosi 24,62 gr/kWh brutto, a opłaty abonamentowe i dystrybucyjne są na poziomie z końca 2022 roku, zgodnie z art. 62b ust. 1 pkt 2 Prawa energetycznego, obowiązującymi do 30 czerwca 2024 roku. Cytat:Wysokość cen i opłat dla odbiorców (PGNiG, wp.pl) Ceny i stawki opłat abonamentowych dla odbiorców gazu ziemnego wysokometanowego (PGNiG, wp.pl) Rachunki wyższe nawet o połowę Dla odbiorców objętych ochroną taryfową, średni wzrost cen gazu od 1 lipca 2024 roku wyniesie około 45-47 proc. W zależności od rodzaju gazu, stawki wzrosną z 24,62 gr/kWh do 35,79-36,27 gr/kWh brutto. Należy również uwzględnić wyższe stawki dystrybucyjne. Na przykład, opłata zmienna wzrośnie o 55 proc. z 5,43 gr/kWh do 8,41 gr/kWh brutto, a stała opłata wzrośnie o 59 proc. z 3,85 zł miesięcznie do 6,13 zł miesięcznie brutto w grupie W-1.1. W rezultacie, rachunki za gaz wzrosną średnio o 50-60 proc. w drugiej połowie 2024 roku, w porównaniu do roku 2022. Odbiorcy nie objęci ochroną taryfową odczują podwyżki na poziomie około 59 proc. już od lipca 2024 roku. A zatem większość klientów PGNiG ma czas do końca miesiąca, aby przygotować swoje budżety domowe na wyższe rachunki za gaz. Klienci, którzy nie zgodzą się na nadchodzące zmiany, mają 14 dni na rezygnację z umowy. https://www.money.pl/gospodarka/zacznie-...4769a.html ENERGIA PODĄŻA ZA UWAGĄ.
12.07.2024, 12:56
Cytat:Polska ma najdroższy prąd w Europie. Przemysł podnosi alarm. "To grozi katastrofą"źródło; MONEY.pl
14.08.2024, 15:07
Cytat:Rachunki za prąd w przypadku części klientów będą już niedługo wyższe. Jak podał Urząd Regulacji Energetyki, od 1 lipca do 31 grudnia 2024 roku w gospodarstwie domowym, którego roczne zużycie nie przekracza dwóch megawatogodzin (MWh), opłata wzrośnie o 27,5 złotego netto miesięcznie. Jednocześnie zostanie wprowadzony tak zwany bon energetyczny.......... Cytat:Bon energetyczny Zgodnie z ustawą bon energetyczny będzie jednorazowym świadczeniem pieniężnym przeznaczonym dla gospodarstw domowych o niższych dochodach, wypłacanym w drugiej połowie 2024 r. WSADŻCIE SOBIE W DOOOOOPE TEN BON https://tvn24.pl/biznes/pieniadze/ceny-p...-st7981132
20.08.2024, 12:11
Cytat:Ważne zmiany w rachunkach za prąd. Co koniecznie warto sprawdzić na fakturze?
,,Lepiej bez celu iść naprzód niż bez celu stać w miejscu, a z pewnością o niebo lepiej, niż bez celu się cofać”
– Andrzej Sapkowski "Będę wszędzie gdzie spojrzysz, ale nigdzie mnie nie znajdziesz i to będzie moja zemsta" |
|