04.07.2021, 14:12
PREBIOTYKI. NIE ZAPOMINAJ O NICH W DIECIE!
Prebiotyki to nietrawienne składniki żywności, znajdujące się w produktach takich jak czosnek, por, szparagi, cebula czy korzeń cykorii i wspomagają rozwój pożytecznych bakterii, które bytują w jelitach. Pełnią ważną rolę w walce z wieloma chorobami. Fragmenty książki "Prebiotyki i probiotyki. Dieta zdrowych jelit" Maitreyi Raman, Angela Sirounis, Jennifer Shrubsole.
Prebiotyki to nieprzyswajalne węglowodany, które korzystnie oddziałują na kompozycję flory bakteryjnej w jelitach. Probiotyki, znajdujące się głównie w żywności fermentowanej, to żywe bakterie, które w odpowiedni sposób oddziałują na środowisko jelita, tworząc kolonie pożytecznych bakterii.
Właściwości prebiotyków
Prebiotyki zawarte są głównie w produktach takich jak czosnek, por, szparagi, cebula czy korzeń cykorii i wspomagają rozwój pożytecznych bakterii, które bytują w jelitach. Choć oba rodzaje błonnika, rozpuszczalny i nierozpuszczalny, mają wiele dobrych właściwości, każdy z nich ma inny wpływ na jelita. Prebiotyki mają następujące właściwości:
1. Są odporne na kwas żołądkowy. Wiele substancji nie jest w stanie przetrwać w silnie kwasowym środowisku żołądka. Substancje, które przechodzą przez żołądek do jelita w stanie prawie nienaruszonym, muszą więc się cechować wysoką odpornością. Aby dana substancja została zaklasyfikowana jako prebiotyk, nie może zostać przyswojona w górnym odcinku przewodu pokarmowego i musi trafić do jelita grubego w niezmienionej postaci.
2. Ulegają fermentacji przez bakterie jelitowe. Błonnik nie jest trawiony w jelicie cienkim, a więc trafia do jelita grubego w postaci nienaruszonej. Produktami końcowymi fermentacji błonnika są kwasy tłuszczowe, witaminy, minerały i energia.
3. Selektywnie wspierają wzrost i aktywność pożytecznych bakterii. Prebiotyki wspierają niektóre pożyteczne bakterie, takie jak Lactobacillus, Bifidobacterium i Faecalibacterium.
Prebiotyki w leczeniu chorób Skoro prebiotyki wspomagają produkcję pożytecznych bakterii, warto się przyjrzeć ich roli w walce z chorobą.
Zespół jelita drażliwego to bardzo powszechna dolegliwość, dotykająca ponad 20 proc. populacji. Jest jednym z pięciu najczęstszych powodów szukania pomocy medycznej. Objawia się dyskomfortem trawiennym oraz bólami brzucha, związanymi ze zmianą funkcjonowania jelit. Zespół jelita drażliwego jest schorzeniem przewlekłym, które może znacznie obniżyć komfort życia. Jedna z grup badawczych wykazała, że u pacjentów z zespołem jelita drażliwego błonnik prebiotyczny w postaci galaktooligosacharydów zwiększa liczebność Bifidobacterium, przez co poprawia się konsystencja stolca, wzdęcia i gazy są złagodzone oraz polepsza się ogólne samopoczucie.
Badania wykazały, że spożycie błonnika prebiotycznego spowodowało lekki spadek wagi u osób otyłych i z nadwagą, które przyjmowały suplementy przez trzy miesiące. Spadek ten nie był spowodowany dodatkowymi działaniami podjętymi w kierunku schudnięcia, takimi jak dieta czy ćwiczenia. Ponadto ograniczona została produkcja hormonów odpowiedzialnych za wzmożenie apetytu, a więc prowadzących do przyjmowania większych ilości pożywienia. Po analizie dzienników żywieniowych osób biorących udział w badaniu okazało się, że badani przyjmujący suplementy ograniczyli jedzenie, choć nie podjęli żadnych starań w tym kierunku. U badanych zaobserwowano również lekką poprawę w kontroli prawidłowego poziomu cukru we krwi, co wskazuje na przeciwcukrzycowe działanie prebiotyków.
źródło; interia kobieta i zdrowie
Prebiotyki to nietrawienne składniki żywności, znajdujące się w produktach takich jak czosnek, por, szparagi, cebula czy korzeń cykorii i wspomagają rozwój pożytecznych bakterii, które bytują w jelitach. Pełnią ważną rolę w walce z wieloma chorobami. Fragmenty książki "Prebiotyki i probiotyki. Dieta zdrowych jelit" Maitreyi Raman, Angela Sirounis, Jennifer Shrubsole.
Prebiotyki to nieprzyswajalne węglowodany, które korzystnie oddziałują na kompozycję flory bakteryjnej w jelitach. Probiotyki, znajdujące się głównie w żywności fermentowanej, to żywe bakterie, które w odpowiedni sposób oddziałują na środowisko jelita, tworząc kolonie pożytecznych bakterii.
Właściwości prebiotyków
Prebiotyki zawarte są głównie w produktach takich jak czosnek, por, szparagi, cebula czy korzeń cykorii i wspomagają rozwój pożytecznych bakterii, które bytują w jelitach. Choć oba rodzaje błonnika, rozpuszczalny i nierozpuszczalny, mają wiele dobrych właściwości, każdy z nich ma inny wpływ na jelita. Prebiotyki mają następujące właściwości:
1. Są odporne na kwas żołądkowy. Wiele substancji nie jest w stanie przetrwać w silnie kwasowym środowisku żołądka. Substancje, które przechodzą przez żołądek do jelita w stanie prawie nienaruszonym, muszą więc się cechować wysoką odpornością. Aby dana substancja została zaklasyfikowana jako prebiotyk, nie może zostać przyswojona w górnym odcinku przewodu pokarmowego i musi trafić do jelita grubego w niezmienionej postaci.
2. Ulegają fermentacji przez bakterie jelitowe. Błonnik nie jest trawiony w jelicie cienkim, a więc trafia do jelita grubego w postaci nienaruszonej. Produktami końcowymi fermentacji błonnika są kwasy tłuszczowe, witaminy, minerały i energia.
3. Selektywnie wspierają wzrost i aktywność pożytecznych bakterii. Prebiotyki wspierają niektóre pożyteczne bakterie, takie jak Lactobacillus, Bifidobacterium i Faecalibacterium.
Prebiotyki w leczeniu chorób Skoro prebiotyki wspomagają produkcję pożytecznych bakterii, warto się przyjrzeć ich roli w walce z chorobą.
Zespół jelita drażliwego to bardzo powszechna dolegliwość, dotykająca ponad 20 proc. populacji. Jest jednym z pięciu najczęstszych powodów szukania pomocy medycznej. Objawia się dyskomfortem trawiennym oraz bólami brzucha, związanymi ze zmianą funkcjonowania jelit. Zespół jelita drażliwego jest schorzeniem przewlekłym, które może znacznie obniżyć komfort życia. Jedna z grup badawczych wykazała, że u pacjentów z zespołem jelita drażliwego błonnik prebiotyczny w postaci galaktooligosacharydów zwiększa liczebność Bifidobacterium, przez co poprawia się konsystencja stolca, wzdęcia i gazy są złagodzone oraz polepsza się ogólne samopoczucie.
Badania wykazały, że spożycie błonnika prebiotycznego spowodowało lekki spadek wagi u osób otyłych i z nadwagą, które przyjmowały suplementy przez trzy miesiące. Spadek ten nie był spowodowany dodatkowymi działaniami podjętymi w kierunku schudnięcia, takimi jak dieta czy ćwiczenia. Ponadto ograniczona została produkcja hormonów odpowiedzialnych za wzmożenie apetytu, a więc prowadzących do przyjmowania większych ilości pożywienia. Po analizie dzienników żywieniowych osób biorących udział w badaniu okazało się, że badani przyjmujący suplementy ograniczyli jedzenie, choć nie podjęli żadnych starań w tym kierunku. U badanych zaobserwowano również lekką poprawę w kontroli prawidłowego poziomu cukru we krwi, co wskazuje na przeciwcukrzycowe działanie prebiotyków.
źródło; interia kobieta i zdrowie
Czasem trzeba w coś mocno uwierzyć, żeby stało się prawdą....