18.06.2020, 19:55
Obecnie funkcjonują liczne odłamy neodruidyzmu, jednym z nich, który ja reprezentuję, jest Reforma Druidyczna. Od Reformy Druidycznej wywodzi się Reforma Pogańska, o której kiedyś szerzej napiszę
W ramach Reformy też jest kilka ruchów, ja reprezentuję Reformed Druids of Gaia, którzy są bezpośrednio związani z Reformed Druids of North America, który był pierwszym Ruchem Reformy Druidycznej. Czym w skrócie jest Reforma? Ano podejściem, które zakłada, że tworzymy nową religię. Nie wierzymy, że zachowały się jakieś bezpośrednie systemy pogańskie z czasów starożytnej Europy. Oczywiście zachowały się ślady, wiele wątków, ale nie całe systemy. Te tworzymy od nowa. Tak samo - jesteśmy otwarci i eklektyczni. Wiem, że może się to nie podobać niektórym szczególnie ortodoksyjnym Poganom (sam się kiedyś do takich zaliczałem), jednak z mojego punktu widzenia Reforma jest najlepszym rozwiązaniem dla ruchów Pogaństwa współczesnego. Utworzyłem ten wątek, żeby się zareklamować, ale także odpowiadać na pytania, więc jak macie jakieś - zapraszam!