29.02.2016, 00:41
Wiedziałaś, że w starożytności bakłażany były uważane za niebezpieczne i trujące? Dlaczego? Ze względu na ich ciemny kolor. Dopiero w Indiach, krok po kroku, zaczęto odkrywać ich ogromne właściwości lecznicze. Teraz należą do warzyw niezastąpionych.
Bakłażany, a co za tym idzie woda bakłażanowa, są znane na całym świecie ze względu na ich zbawienny wpływ na choroby układu krążenia, bóle reumatyczne, czy oparzenia słoneczne. Naturalne lekarstwo dostępne dla wszystkich.
Jak się im oprzeć? Mało tego! Dzisiaj powiemy Ci o innych właściwościach, których dostarcza nam woda bakłażanowa. Zaczynamy!
Kilka lat temu Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych przeprowadził badania, które potwierdziły przypuszczenia: woda bakłażanowa jest niezastąpiona przy redukcji złego cholesterolu. Naukowcy doszli do następujących wniosków:
Kwas chlorogenowy jest antyoksydantem, który występuje w bakłażanie w ogromnych ilościach. Przy okazji, jest jednym z najbardziej efektywnych w zwalczaniu cholesterolu LDL (tego złego).
Woda bakłażanowa poprawia i stymuluje krążenie krwi, uniemożliwiając tym samym osadzanie się tłuszczu na ścianach naczyń krwionośnych.
Woda bakłażanowa powinna być przygotowywana nie tylko z miąższu, ale też ze skórki. To właśnie w niej koncentruje się większość flawonoidów – antyoksydantów, które najlepiej wpływają na zdrowie naszego serca.
Jeżeli cierpisz na bóle i stany zapalne w stawach, woda bakłażanowa z pewnością przyniesie Ci ulgę. Wystarczy spożywać ją regularnie:
Tak jak wcześniej wspominaliśmy, najbardziej leczniczym składnikiem jest kwas chlorogenowy. Potwierdzono, że może zredukować infekcje i stany zapalne.
Należy pamiętać również o zawartych w bakłażanach wszystkich witaminach i minerałach, pomagających wzmocnić nasze stawy, tkankę chrząstną i mięśnie. Woda bakłażanowa zawiera witaminy A, B1, B2, C i E, minerały takie jak potas, wapń, magnez, żelazo i fosfor, oraz inne komponenty (kwas foliowy, błonnik i węglowodany).
Woda bakłażanowa wspomaga spalanie tłuszczu w sposób niezwykle efektywny. Wiesz skąd się bierze ta wspaniała właściwość?
Na pewno odczuwasz ten lekko gorzkawy smak bakłażanów. Wiesz dlaczego? Ze względu na zawarte w nich związki lecznicze, które pomagają przeczyścić nasz organizm i stymulują pracę wątroby.
Woda bakłażanowa oddziałuje również na woreczek żółciowy, przyspieszając trawienie tłuszczów.
Sprawdza się wyjątkowo dobrze przy spalaniu tłuszczu zgromadzonego w okolicy pasa. Wszystko to ze względu na właściwości przeczyszczające i detoksykacyjne. Wystarczy woda bakłażanowa, odpowiednia dieta i trochę aktywności fizycznej!
Będziemy potrzebowali średniej wielkości bakłażanu i litr wody. Przepis jest wyjątkowo łatwy, a korzyści są ogromne. Może zaczniesz już dzisiaj? Poniżej wyjaśniamy wszystkie kroki.
Składniki
1 średni bakłażan.
1 litr wody.
Sok z połówki cytryny.
Najpierw dokładnie myjemy bakłażan. Potem kroimy go na kawałki.
Wodę doprowadzamy do wrzenia, po czym dodajemy kawałki bakłażanu. Ostrożnie, żeby się nie poparzyć.
Samo gotowanie powinno trwać od 20 do 25 minut, aż warzywa będą zupełnie miękkie. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na godzinę.
Po upływie tego czasu, odcedzamy. Wodę przelewamy do butelki lub ciemnego dzbanka (lepiej zachowuje swoje właściwości).
Teraz wlewamy sok wyciśnięty z połówki cytryny. Wstrząsamy butelką, żeby wszystko dobrze wymieszać.
Tak przygotowaną wodę pijaj przez cały dzień. Pierwszą szklankę rano, na czczo. Kolejną po obiedzie. Potem jeszcze jedną po południu, a ostatnią po kolacji.
Terapia powinna trwać 7 dni i powinnaś ją powtarzać co najmniej raz w miesiącu. Zobaczysz jak wspaniałe są efekty tej kuracji!
<!-- m --><a class="postlink" target="_blank" href="http://krokdozdrowia.pl/">http://krokdozdrowia.pl/</a><!-- m -->
Bakłażany, a co za tym idzie woda bakłażanowa, są znane na całym świecie ze względu na ich zbawienny wpływ na choroby układu krążenia, bóle reumatyczne, czy oparzenia słoneczne. Naturalne lekarstwo dostępne dla wszystkich.
Jak się im oprzeć? Mało tego! Dzisiaj powiemy Ci o innych właściwościach, których dostarcza nam woda bakłażanowa. Zaczynamy!
[img]1.%20Woda%20bakłażanowa%20redukuje%20poziom%20cholesterolu[/img]
Kilka lat temu Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych przeprowadził badania, które potwierdziły przypuszczenia: woda bakłażanowa jest niezastąpiona przy redukcji złego cholesterolu. Naukowcy doszli do następujących wniosków:
Kwas chlorogenowy jest antyoksydantem, który występuje w bakłażanie w ogromnych ilościach. Przy okazji, jest jednym z najbardziej efektywnych w zwalczaniu cholesterolu LDL (tego złego).
Woda bakłażanowa poprawia i stymuluje krążenie krwi, uniemożliwiając tym samym osadzanie się tłuszczu na ścianach naczyń krwionośnych.
Woda bakłażanowa powinna być przygotowywana nie tylko z miąższu, ale też ze skórki. To właśnie w niej koncentruje się większość flawonoidów – antyoksydantów, które najlepiej wpływają na zdrowie naszego serca.
2. Woda bakłażanowa na bóle reumatyczne
Jeżeli cierpisz na bóle i stany zapalne w stawach, woda bakłażanowa z pewnością przyniesie Ci ulgę. Wystarczy spożywać ją regularnie:
Tak jak wcześniej wspominaliśmy, najbardziej leczniczym składnikiem jest kwas chlorogenowy. Potwierdzono, że może zredukować infekcje i stany zapalne.
Należy pamiętać również o zawartych w bakłażanach wszystkich witaminach i minerałach, pomagających wzmocnić nasze stawy, tkankę chrząstną i mięśnie. Woda bakłażanowa zawiera witaminy A, B1, B2, C i E, minerały takie jak potas, wapń, magnez, żelazo i fosfor, oraz inne komponenty (kwas foliowy, błonnik i węglowodany).
3.Woda bakłażanowa na spalanie tłuszczu
Woda bakłażanowa wspomaga spalanie tłuszczu w sposób niezwykle efektywny. Wiesz skąd się bierze ta wspaniała właściwość?
Na pewno odczuwasz ten lekko gorzkawy smak bakłażanów. Wiesz dlaczego? Ze względu na zawarte w nich związki lecznicze, które pomagają przeczyścić nasz organizm i stymulują pracę wątroby.
Woda bakłażanowa oddziałuje również na woreczek żółciowy, przyspieszając trawienie tłuszczów.
Sprawdza się wyjątkowo dobrze przy spalaniu tłuszczu zgromadzonego w okolicy pasa. Wszystko to ze względu na właściwości przeczyszczające i detoksykacyjne. Wystarczy woda bakłażanowa, odpowiednia dieta i trochę aktywności fizycznej!
Woda bakłażanowa – sposób przygotowania?
Będziemy potrzebowali średniej wielkości bakłażanu i litr wody. Przepis jest wyjątkowo łatwy, a korzyści są ogromne. Może zaczniesz już dzisiaj? Poniżej wyjaśniamy wszystkie kroki.
Składniki
1 średni bakłażan.
1 litr wody.
Sok z połówki cytryny.
Sposób przygotowania
Najpierw dokładnie myjemy bakłażan. Potem kroimy go na kawałki.
Wodę doprowadzamy do wrzenia, po czym dodajemy kawałki bakłażanu. Ostrożnie, żeby się nie poparzyć.
Samo gotowanie powinno trwać od 20 do 25 minut, aż warzywa będą zupełnie miękkie. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na godzinę.
Po upływie tego czasu, odcedzamy. Wodę przelewamy do butelki lub ciemnego dzbanka (lepiej zachowuje swoje właściwości).
Teraz wlewamy sok wyciśnięty z połówki cytryny. Wstrząsamy butelką, żeby wszystko dobrze wymieszać.
Tak przygotowaną wodę pijaj przez cały dzień. Pierwszą szklankę rano, na czczo. Kolejną po obiedzie. Potem jeszcze jedną po południu, a ostatnią po kolacji.
Terapia powinna trwać 7 dni i powinnaś ją powtarzać co najmniej raz w miesiącu. Zobaczysz jak wspaniałe są efekty tej kuracji!
<!-- m --><a class="postlink" target="_blank" href="http://krokdozdrowia.pl/">http://krokdozdrowia.pl/</a><!-- m -->
,,Lepiej bez celu iść naprzód niż bez celu stać w miejscu, a z pewnością o niebo lepiej, niż bez celu się cofać”
– Andrzej Sapkowski
CO ZASIEJESZ TO ZBIERZESZ
– Andrzej Sapkowski
CO ZASIEJESZ TO ZBIERZESZ