19.12.2022, 20:42
Sposób na to, jak sklarować wywar na galaretę
Składniki: wywar 1,5 białka jajka kurzego na każdy litr wywaru 1,5 łyżki octu winnego lub jabłkowego na każdy litr wywaru.
Składniki: wywar 1,5 białka jajka kurzego na każdy litr wywaru 1,5 łyżki octu winnego lub jabłkowego na każdy litr wywaru.
Cytat:[b]Wywar odcedź i odstaw do ostudzenia[/b]. Następnie wstaw go na kuchenkę [b]na bardzo małą moc palnika[/b]. Co zrobić w następnej kolejności i [b]jak uratować mętną galaretę[/b]?
[b]Do powoli podgrzewanego wywaru dodaj białko oraz ocet[/b]. Aby przekonać się, jak sklarować wywar na galaretę, [b]przez cały czas mieszaj wszystkie składniki trzepaczką[/b]. Doprowadź całość [b]do zagotowania[/b].
[b]Poczekaj, aż na powierzchni wywaru powstanie piana i gotuj wszystko jeszcze przez 2 minuty[/b]. Następnie przygotuj [b]sito wyłożone kilkukrotnie gazą[/b] i staranie[b] przelej przez nie płyn[/b]. Galareta przyrządzona z tak sklarowanego wywaru [b]będzie idealnie przejrzysta i apetyczna[/b]. Metoda klarowania wywaru przyda się w tym przepisie na kultowego karpia.
,,Lepiej bez celu iść naprzód niż bez celu stać w miejscu, a z pewnością o niebo lepiej, niż bez celu się cofać”
– Andrzej Sapkowski
NIE MASZ NIC CIEKAWEGO DO NAPISANIA NIE REJESTRUJ SIĘ.
– Andrzej Sapkowski
NIE MASZ NIC CIEKAWEGO DO NAPISANIA NIE REJESTRUJ SIĘ.