24.11.2021, 23:47
Wapń to składnik, który jest podstawowym budulcem kości. W 99 proc. magazynowany jest właśnie w kościach.
Pozostały 1 proc. tego składnika występującego w naszych tkankach miękkich, krwi i limfie decyduje o naszym zdrowiu. Odpowiednia (około 1000 mg) ilość tego pierwiastka dziennie jest nam niezbędna. Jego niedobory prowadzą do zaburzeń odporności, wapń wpływa również na pracę mięśni, także sercowego, decyduje o właściwej krzepliwości i ciśnieniu krwi, gospodarce hormonalnej, zmniejsza ryzyko raka jelita grubego.
Jedną z najważniejszych jego funkcji jest wpływ na układ kostny i twardość kości, które są jednocześnie jego magazynem. Przy długoletnich niedoborach wapnia w diecie "magazyn" staje się coraz bardziej pusty i w konsekwencji nabawiamy się osteoporozy, a kości łatwo się wtedy łamią. Jeśli przestaniemy jeść produkty bogate w wapń, stale będziemy chorować.
A tymczasem coraz więcej osób rezygnuje z mleka i innych produktów mlecznych na rzecz np. roślinnych źródeł wapnia.
Pozostały 1 proc. tego składnika występującego w naszych tkankach miękkich, krwi i limfie decyduje o naszym zdrowiu. Odpowiednia (około 1000 mg) ilość tego pierwiastka dziennie jest nam niezbędna. Jego niedobory prowadzą do zaburzeń odporności, wapń wpływa również na pracę mięśni, także sercowego, decyduje o właściwej krzepliwości i ciśnieniu krwi, gospodarce hormonalnej, zmniejsza ryzyko raka jelita grubego.
Jedną z najważniejszych jego funkcji jest wpływ na układ kostny i twardość kości, które są jednocześnie jego magazynem. Przy długoletnich niedoborach wapnia w diecie "magazyn" staje się coraz bardziej pusty i w konsekwencji nabawiamy się osteoporozy, a kości łatwo się wtedy łamią. Jeśli przestaniemy jeść produkty bogate w wapń, stale będziemy chorować.
A tymczasem coraz więcej osób rezygnuje z mleka i innych produktów mlecznych na rzecz np. roślinnych źródeł wapnia.