Forumezo.pl - Forum ezoteryczne i magiczne
Kuchnia alergika - celiakia - Wersja do druku

+- Forumezo.pl - Forum ezoteryczne i magiczne (https://www.forumezo.pl)
+-- Dział: Medycyna dawna współczesna alternatywna chińska (https://www.forumezo.pl/forumdisplay.php?fid=64)
+--- Dział: Odłamy Medycyny Niekonwencjonalnej (https://www.forumezo.pl/forumdisplay.php?fid=65)
+---- Dział: Pytania i porady (https://www.forumezo.pl/forumdisplay.php?fid=112)
+---- Wątek: Kuchnia alergika - celiakia (/showthread.php?tid=7377)



Kuchnia alergika - celiakia - Elżbieta - 26.09.2013

Obecnie bardzo dużo dzieci rodzi się z uczuleniem na gluten. Nie jestem lekarzem posłużę się gotowym wykazem.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.celiakia.pl/produkty-dozwolone/">http://www.celiakia.pl/produkty-dozwolone/</a><!-- m -->

Czy macie własne doświadczenia. Chyba są jakieś wyjątki od reguły które mogą się przydać matkom, które na prawdę mają nie lada wyzwanie z takimi dziećmi. Poza tym wiem, że dieta dla bezglutenowców jest strasznie droga.


Re: Kuchnia alergika - celiaka - grazyna1956 - 26.09.2013

Nigdy nie miałam do czynienia z dziećmi uczulonymi na gluten, ale mój syn od urodzenia nie tolerował i do tej pory nie toletuje żadnego mleka. Teraz to jest bez żadnego problemu, ale gdy był malutki to zamiast przybierać na wadze, to chudł. Lekarze nie wiedzili dlaczego tak jest. Przepisywali różne mieszanki, ale to i tak nic nie dawało. Dopiero jeden z lekarzy zasugerował mi, żeby nie podawać żadnego mleka. Po miesiącu, syn zaczął przybierać na wadze. Teraz w dobie internetu nawet jak dziecko choruje na celiakię sporo można się o tym dowiedzieć.


Kuchnia alergika - celiaka - Ankol18 - 26.09.2013

U mojej sąsiadki 4-letniego syna stwierdzono celiakię. Jednym słowem masakra. Nie mógł jeść niczego co zawierało gluten,a takich produktów jest bardzo dużo. Co najważniejsze nie mógł jeść zwykłego chleba, a musiał specjalny, który jest dwa razy droższy a w dodatku niesmaczny. Tak samo nie wolno mu było jeść makaronów, ciastek, paluszków, gdyż wszystko zawierało mąkę. Jak robiłyśmy zakupy to trzeba było zawsze patrzeć na skład danego produktu. Nawet wędliny które glutenu zawierać nie powinny to miały go w składzie, tylko te nieliczne zazwyczaj najdroższe nie miały dodatku glutenu. Tak więc dieta bezglutenowa to jest nieszczęście, zwłaszcza dla takiego dziecka ktore chciałoby jeść normalne produkty a nie może i trudno takie dziecko upilnować. Ta żywność bezglutenowa jest droższa niz normalna i nie wszędzie można dostac to czego szukamy, bo np. sąsiadka musiała jezdzic ponad 30km do specjalnego sklepu w ktorym mogła kupić chleb, czyli jednym słowem podstawe. No a po dwóch latach okazało sie że lekarz się pomylił i chłopczyk nie miał zadnej celiakii, tak wiec dieta była prowadzona na darmo, a dziecko tylko musiało sie przez to męczyć.


Re: Kuchnia alergika - celiaka - xLena - 27.09.2013

o matko Anakol :zdziwko: biedny dzieciak i jego matka...tyle czasu męczyli się a okazało się, że bez sensu


Re: Kuchnia alergika - celiaka - Ankol18 - 27.09.2013

No dokładnie xLena. Rozumiem ze pomylki sie zdarzaja ale ta nalezy do beznadziejnych przypadków. Na prawde celiakia jest trudną chorobą zarówno dla dzieci, jak i ich matek.