Forumezo.pl - Forum ezoteryczne i magiczne
ZDROWE ŻYWIENIE - Wersja do druku

+- Forumezo.pl - Forum ezoteryczne i magiczne (https://www.forumezo.pl)
+-- Dział: Medycyna dawna współczesna alternatywna chińska (https://www.forumezo.pl/forumdisplay.php?fid=64)
+--- Dział: Odłamy Medycyny Niekonwencjonalnej (https://www.forumezo.pl/forumdisplay.php?fid=65)
+---- Dział: Różne odłamy medycyny naturalnej (https://www.forumezo.pl/forumdisplay.php?fid=68)
+---- Wątek: ZDROWE ŻYWIENIE (/showthread.php?tid=2560)

Strony: 1 2 3 4


ZDROWE ŻYWIENIE - Elżbieta - 14.10.2011

zioła preparaty wszystkie| A - Terapia Gersona|


[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Wjk3WNkwo0Y&feature=player_embedded[/youtube]





Co to jest zdrowe żywienie

Racjonalne żywienie polega na wprowadzaniu do diety pokarmów zbliżonych do naturalnej postaci. To oznacza:


- produkty bez konserwantów - przetwory warzywne i owocowe pasteryzowane,
- napoje w opakowaniach szklanych, a nie plastikowych,
- nie spożywanie produktów sztucznie barwionych i aromatyzowanych oraz z "polepszaczami",
- jeśli coś można jeść na surowo, to nie gotować - warzywa w 50 proc. spożywać w postaci tzw. prasowanek, - tego, co można podać w postaci gotowanej, lepiej nie smażyć (przy smażeniu uwalniają się związki rakotwórcze).

Pokarm, który spożywamy, powinien być różnorodny. W ten sposób dostarczymy naszemu organizmowi wszystkich niezbędnych do funkcjonowania składników. W dziennej racji powinny występować produkty należące do 5 grup spożywczych:


- zbożowe
- mleczne
- białkowe
- tłuszcze

- warzywa i owoce


Proporcje składników odżywczych:

- węglowodany złożone (skrobia) 50-70 proc.
- tłuszcze 15-30 proc.
- białka 10-15 proc.
- jedno- i d wucukry 0-10 proc.


Często spożywa się w nadmiarze tłuszcze nasycone (tłuste mięsa, boczek, smalec), a za mało kasz oraz warzyw.
Większą część każdego posiłku pacjenta onkologicznego powinny stanowić gotowane zboża w postaci kasz, płatków, makaronów, placków - 50-60 proc.

W większości powinny być używane:
– pełny ryż nie łuskany
– proso w postaci kaszy jaglanej
– kukurydza (w kolbach, kasza i mąka kukurydziana)
– gryka (kasza gryczana, mąka)

Proponujemy wprowadzić następującą kolejność w celu wypracowania właściwego modelu odżywiania.


1. Usuwamy związki toksyczne, które przeniknęły do organizmu - nie tylko z pożywieniem.


2. Doprowadzamy do prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego, gdyż ok. 60 proc. układu odpornościowego odpowiedzialnego za walkę z wszelkimi chorobami trapiącymi nasz organizm jest zlokalizowane w układzie pokarmowym. Stąd prosty wniosek, że sprawność tego układu w zasadniczy sposób wpływa na to, jak radzimy sobie z chorobami.

3. Wprowadzamy stopniowo właściwy model odżywiania:
a) doprowadzamy do prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie
b) uzupełniamy dietę o antyoksydanty (antyutleniacze)
Usuwamy z organizmu związki toksyczne
Chcąc utrzymać korzystny efekt leczenia medycznego, należy usunąć z organizmu różne substancje chemiczne nagromadzone w ciągu życia poprzez pożywienie, pitą wodę i wdychane powietrze, jak również dostarczone w czasie leczenia onkologicznego. Nagromadzenie tych związków powoduje wystąpienie licznych dolegliwości, np. zmęczenia, niepokoju lub depresji, nadmiernej aktywności ruchowej, bólów głowy, podatności na zakażenia, a także objawów skórnych, takich jak przykry zapach ciała, uczulenia itp.


Organizm posiada skuteczne mechanizmy oczyszczające, a rolę tę pełnią przewód pokarmowy, wątroba, nerki i skóra. Przewód pokarmowy jest podstawowym mechanizmem oczyszczającym, a jego nieprawidłowe funkcjonowanie w najprostszy sposób można określić po zaparciach (częsta dolegliwość pacjentów).


Zaparcia są głównie spowodowane spożywaniem małej ilości kasz, warzyw i owoców, posiadających błonnik pokarmowy. Tę dolegliwość powodują również leki, metaboliczne zaburzenia (obniżony poziom potasu, podwyższony poziom cukru we krwi, mocznica itd.), uchyłkowatość jelit i przełyku, niedoczynność tarczycy, emocjonalne zaburzenia oraz inne przyczyny.


Ogólne zasady postępowania poprawiające funkcjonowanie układu pokarmowego.

W tym celu należy:

* osłabić wpływ wyżej podanych przyczyn zaparć
* uwzględnić w pożywieniu 4 podstawowe grupy żywieniowe - ziarna zbóż, kasze i orzechy, rośliny strączkowe, warzywa i owoce
* pić codziennie 6-8 szklanek płynów, a w dni gorące nawet do 12 szklanek
*codziennie pić 1/2 szklanki soku z kiszonej kapusty lub kiszonych ogórków, który zawiera bakterie kwasu mlekowego unieczynniające m.in. związki potencjalnie rakotwórcze, np. nitrozoaminy, benzopiren
* korzystać z toalety codziennie o tej samej porze, najlepiej rano po ćwiczeniach ruchowych
* nie stosować często silnych środków przeczyszczających
* nadwagę i otyłość obniżać stopniowo odpowiednio dobraną dietą
* nie nadużywać środków farmakologicznych
* można stosować przeczyszczające związki nieorganiczne i organiczne pochodzenia roślinnego, takie jak siarczan magnezowy (1 łyżka stołowa na szklankę wody)
* można stosować koloidy roślinne, takie jak otręby, glony morskie (morszczyn, kelp, agar - 1 łyżka dziennie)
* należy spożywać jabłka, brzoskwinie, porzeczki, które zawierają dużo pektyn

Ponadto istnieje wiele ziół i mieszanek ziołowych na przeczyszczenie. Polecamy ich stosowanie po konsultacji z lekarzem w celu wybrania najlepszej formy oczyszczenia.

Wątroba jest drugim bardzo ważnym narządem, niezbędnym do regulowania procesów biochemicznych w organizmie. Wiele substancji toksycznych powstałych w procesie przemiany materii oraz pochodzących ze skażonej gleby, wody i powietrza, które wtargnęły do organizmu, zostaje w wątrobie wychwycone, rozłożone i unieczynnione. Istnieje wiele ziół i mieszanek ziołowych, które wspomagają funkcje wątroby, są to m.in. cholegram, species cholagogae, artecholin, cholesol, legalon, raphacholin, solaren, sylimarosol.


W celu dobrania najwłaściwszego preparatu proponujemy konsultację z lekarzem.


Nerki pełnią w organizmie aż trzy funkcje:

* Regulują równowagę kwasowo-zasadową w organizmie
* Spełniają funkcję wewnątrzwydzielniczą, regulując ciśnienie krwi
* Spełniają funkcję wydalniczą, usuwając z moczem końcowe produkty przemiany materii

Jeśli stwierdzimy zmniejszenie objętości moczu dobowego, tzn. mniej niż ok. 1 litra moczu wydalanego, najpierw zwiększamy ilość przyjmowanych płynów do 8 szklanek dziennie. Jeśli po kilku dniach nie nastąpi poprawa, wówczas rozpoczynamy stosowanie ziół leczniczych.


Zioła moczopędne nie naruszają równowagi elektrolitów w organizmie, są więc bezpieczne w stosowaniu. Szczególnie korzystne jest stosowanie mieszanek ziołowych, ponieważ ich składniki działają nie tylko moczopędnie, lecz także przeciwzapalnie, rozkurczowo, bakteriobójczo i regenerująco na nabłonki całego układu moczowego.
Proponujemy zastosować w tym celu następujące mieszanki: diureticol, fitolizyna, ginjal, nefrobonisan, nefrol, rubinex, urogran, urosan, urosept lub inne zalecone przez lekarza.
Skóra nie tylko osłania narządy wewnętrzne naszego ciała, ale spełnia wiele ważnych dla ustroju czynności. Gruczoły łojowe skóry wydzielają substancję tłuszczową, która chroni przed rakotwórczymi związkami chemicznymi, niektórymi węglowodorami i grzybami.


Gruczoły potowe wydzielają ok. 600-800 ml potu dziennie. Wraz z potem usuwane są niektóre składniki leków, które spełniły swoją funkcję leczniczą. Jest to ważna czynność odtruwająca nie tylko samą skórę, ale cały organizm.


Do ich odtruwania proponujemy zastosować najprostsze zabiegi i preparaty ziołowe:


* natryski i mycie częściowe skóry (zaleca się mydła o odczynie kwaśnym lub obojętnym z dodatkami ziołowymi, np. rumiankowe, nagietkowe)

* kąpiel całkowita w wannie (z zanurzeniem się do wysokości serca, na ok. 10 min w temp. ok. 36°C


* zabiegi wodolecznicze (hydroterapia) - przemienne polewania ciepłą i zimną wodą

* rośliny lecznicze napotne - zwiększają wydzielanie potu i wraz z nim związków szkodliwych - np. kwiat bzu czarnego, kwiat lipy, owoc maliny. Ich picie oraz wygrzanie w łóżku powoduje obfite pocenie i wydalanie związków toksycznych



Jak doprowadzić przewód pokarmowy do prawidłowego funkcjonowania

Prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego wiąże się ze zdrowym nabłonkiem kosmków jelitowych, niezniszczonym przez wirusy, bakterie, metale ciężkie, antybiotyki i leki chemiczne. Rolą kosmków jelitowych, a zarazem jelit, jest pełne wykorzystanie składników pokarmowych dostarczanych z pożywieniem.


Biorąc pod uwagę, że większość komórek układu odpornościowego odpowiedzialnych za obronę naszego organizmu przed różnego rodzaju chorobami jest mobilizowana i uaktywniana w jelitach, przez właściwe odżywianie można ten układ wzmocnić i zabezpieczyć się dzięki temu przed chorobami. Gdy trawienie w jelicie jest nieprawidłowe, gromadzą się w nim niestrawione składniki pożywienia, które w wyniku procesów fermentacyjnych i gnilnych przeciążają i upośledzają działanie układu odpornościowego.




Bakterie gnilne powstające w wyniku niepełnego trawienia pokarmów w jelicie niszczą bakterie fermentacji mlekowej, które są niezbędne do trawienia błonnika i wytwarzania witamin z grupy B i K. Bakterie gnilne nie produkują też witamin.

Produkty niestrawionych pokarmów przechodzą przez zmienione chorobowo ściany jelita, przedostają się do krwi i wpływają na komórki odpornościowe.

Funkcja komórek odpornościowych jest wtedy użyta do tworzenia tzw. kompleksów immunologicznych i z tego powodu komórki te nie rozpoznają prawidłowo obcych bakterii, wirusów czy komórek nowotworowych.
Bardziej odpowiednim pokarmem są wtedy produkty roślinne, które zawierają błonnik zapewniający oczyszczanie jelit, rozwój korzystnych bakterii kwasu mlekowego i nie dopuszczają do zaparć i długiego pozostawania pokarmów niestrawionych w jelitach.


Po leczeniu farmakologicznym lub radioterapii (zlokalizowanej np. na jamę brzuszną) zaburzenia w pracy kosmków jelitowych powodują, że cały układ pokarmowy źle funkcjonuje. Jest to spowodowane stanem zapalnym jelit występującym po tym leczeniu, co przyczynia się do zmniejszenia szczelności ściany jelita i wystąpienia zaburzeń w trawieniu pokarmów - nietolerancji pokarmowej (wzdęcia, kolki, biegunki).


Antybiotyki, leki chemiczne, chemioterapia, radioterapia, powodują m.in. też uszkodzenie śluzówki jelita cienkiego. Dochodzi wtedy do czasowej nietolerancji pokarmowej z powodu reakcji na nie w pełni strawione zboża zawierające (gluten), słodkie mleko (zawierające laktozę) i cukier (zawierający sacharozę)


Spożywanie tych pokarmów może wtedy nie tylko spowodować nietolerancję pokarmową (kolki, biegunki, wzdęcia), ale też spowodować silną reakcję układu immunologicznego, doprowadzając do zapalenia jelit i wystąpienia alergii.
Przy zaburzonym trawieniu dochodzi do zalegania niestrawionych resztek pokarmowych, pobudza to rozwój bakterii chorobotwórczych, gnilnych i fermentacyjnych osłabiających układ odpornościowy. Bakterie kwasu mlekowego - właściwe bakterie jelitowe - przy zdrowej śluzówce syntetyzują witaminę H, K, kwas foliowy i kwas nikotynowy, wzmacniając ten układ.


Leczenie uszkodzonej śluzówki jelita cienkiego polega na stosowaniu diety bezglutenowej, bez słodkiego mleka - tylko kwaśne: kefir, jogurt naturalny, bez cukru - słodzimy miodem. Wczesne wprowadzenie tej diety zapobiega niedożywieniu i zmniejsza ryzyko powikłań (np. cukrzyca, nowotwory jelita cienkiego).
Aby przywrócić sprawność układu odpornościowego, należy zastosować tę dietę, której głównym celem jest odtworzenie śluzówki kosmków jelitowych i prawidłowe trawienie pokarmów.


W związku z tym w celu zregenerowania układu pokarmowego proponuję zastosować poniższe zalecenia diety bezglutenowej i niealergizującej zapobiegającej złemu trawieniu pokarmów.
Oto one:

* wprowadzamy zboża bezglutenowe (kukurydza, ryż, proso - kasza jaglana, kasza gryczana), eliminujemy zboża glutenowe (pszenica, żyto, jęczmień, owies)

* wprowadzamy mięso z indyka, królika i ryby, zastępując mięso wołowe i wieprzowe

* wprowadzamy fasolę, groch, soczewicę zieloną i czerwoną, soję, orzechy, nasiona słonecznika, dyni, sezamu

*spożywamy często ziemniaki, kapustę, sałatę, marchew, seler, pietruszkę, buraki, cebulę, por, czosnek, rzodkiewkę, pomidory

* spożywamy z produktów mlecznych tylko kefir, kwaśne mleko i naturalny jogurt - które zawierają bakterie kwasu mlekowego (eliminujemy słodkie mleko krowie)

* dostarczamy codziennie w posiłkach - najlepiej w porze obiadu, sfermentowane produkty roślinne, tzw. kwaszonki (około 1 łyżki dziennie): kiszona kapusta, ogórki, marchew, pietruszka, burak ćwikłowy, pomidory czerwone, kiszone owoce oraz sfermentowane produkty sojowe

* wprowadzamy mleko sojowe i sery sojowe - chyba że jesteśmy na nie uczuleni,*spożywamy maksymalnie do 2-3 samych żółtek jaj w tygodniu

* wprowadzamy owoce nie alergizujące, takie jak jabłko, maliny, jagody, agrest, wiśnie, śliwki, morele, brzoskwinie, a także kisiele owocowe

*eliminujemy produkty alergizujące, takie jak owoce cytrusowe, truskawki, ananasy, poziomki, orzeszki ziemne, wino, kakao, czekolada, dojrzewające sery, rabarbar, cukier biały - sacharoza (można go zastąpić cukrem owocowym - fruktozą, i miodem), grzyby pleśniowe (mogą być w mące, kaszy, chlebie, serach, winie), glutaminian sodu (vegeta, jarzynka)

Dietę bezglutenową, np. po chemioterapii lub radioterapii ukierunkowanej na jamę brzuszną, proponuję stosować do momentu ustąpienia wzdęć, kolek jelitowych, biegunek, zaparć. Następnie po konsultacji z lekarzem i oznaczeniu przeciwciał we krwi (np. immunoglobuliny IgG) w przypadku korzystnych wyników można rozważyć wprowadzanie produktów glutenowych.


Wprowadzamy właściwy model odżywiania
Najpierw doprowadzamy do prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie.

Prawidłowa wartość pH krwi wynosi 7,35-7,45, co wskazuje na odczyn lekko zasadowy. Procesy przemiany materii w organizmie wytwarzają przeważnie produkty kwaśne. Jeśli spożywamy nadmiernie białka i tłuszcze, istnieje stała tendencja do przesuwania równowagi kwasowo-zasadowej w stronę kwaśnej.


Utrzymanie prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej zależy przede wszystkim od tzw. właściwości buforowych krwi. Zostaje ona naruszona w wypadku zaburzeń wywołanych utratą wydzielin (soku trzustkowego, jelitowego lub żółci), np. po chemioterapii. Biegunki często występujące po leczeniu onkologicznym są spowodowane czasowym defektem enzymatycznym i doprowadzają do dużej utraty minerałów w organizmie.


Leczenie zaburzeń gospodarki kwasowo-zasadowej wywołanych brakiem wydzielania soków trawiennych (żółci i soku trzustkowego) lub biegunkami powinno być przyczynowe. Między innymi przez stosowanie diet eliminacyjnych (bezglutenowych), bogatych w witaminy i minerały, oraz stosowanie ziół przeciwzapalnych. Wyrównują one szybko niedobory minerałów, poprawiając funkcje wszystkich najważniejszych narządów organizmu: wątroby, nerek, serca, układu hormonalnego i nerwowego, ważnych dla utrzymania sprawności układu odpornościowego.


Prawidłową równowagę kwasowo-zasadową w organizmie uzyskujemy m.in. poprzez spożywanie zwiększonej ilości warzyw i owoców, która powinna wynosić ok. 0,7 kg dziennie.



Oznacza to, że ilość spożywanych warzyw w stosunku do białka powinna wynosić 4:1, czyli np. na 1 porcję mięsa 4 porcje warzyw.Ponieważ należy spożywać około 1 g białka na 1 kg wagi ciała, najlepiej spożywajmy je w postaci białka roślinnego, które nie zakwasza tak organizmu jak białko zwierzęce, a jest równie dobrze przyswajalne przez nasz organizm. Zawartość białka np. w fasoli wynosi 20 proc., w produktach zbożowych ok. 10 proc., w soi ok. 30 proc.Pamiętajmy, że owoce i warzywa, zioła, nasiona słonecznika i dyni, wodorosty morskie (morszczyn), migdały, ziemniaki w łupinach, kasza jaglana (inne kasze są kwasotwórcze) są zasadotwórcze, ponieważ zawierają dużo wapnia, magnezu i potasu.

Natomiast tłuszcze, mięso, sery, ryby, jaja, kasze, biała mąka i chleb, rośliny strączkowe (oprócz soi), orzechy są kwasotwórcze, ponieważ zawierają dużo związków chloru, siarki i fosforu.



Uzupełniamy dietę w antyoksydanty (antyutleniacze)
Kolejnym etapem w trakcie oczyszczania organizmu z toksyn, odbudowywania nabłonka kosmków jelitowych w jelitach dietą bezglutenową oraz uzyskaniu równowagi kwasowo-zasadowej, jest uzupełnienie naszego żywienia w antyoksydanty.




Rola antyoksydantów w organizmie
W złożonym procesie powstawania choroby nowotworowej ogromną rolę odgrywają wolne rodniki, które prowadzą do uszkodzeń zdrowych komórek. Są to atomy, grupy atomów lub cząsteczki np. powstające w czasie przemian metabolicznych w komórkach, posiadające ładunek ujemny. Przez to dążą do połączenia z cząsteczką dodatnią, dając reakcję nazywaną utlenianiem. Narażone są nań wszystkie składniki komórkowe. Efektem takiego działania może być uszkodzenie komórek zdrowych, stanowiące początek zmian funkcjonowania organizmu, a tym samym poprzez uszkodzenie materiału genetycznego komórek, wyzwalając również choroby nowotworowe.





Źródłem wolnych rodników może być:
· nadmiar tłuszczów w pożywieniu (ponad 30 proc. dziennej normy pokarmowej) · alkohol · dym papierosowy · zanieczyszczone środowisko · pestycydy (środki chemiczne stosowane w rolnictwie)


Organizm do pewnego stopnia sam umie się bronić przed wolnymi rodnikami. Dzięki różnym substancjom dostarczonym z pożywieniem następuje ich wychwytywanie i neutralizowanie. Substancje działające w ten sposób nazywane są antyoksydantami (przeciwutleniaczami) lub “zmiataczami” wolnych rodników. Przeciwutleniacze posiadają przez to właściwości przeciwnowotworowe.


Zalecenia żywieniowe
Ich zastosowanie sprawi, że będziemy posiadali wystarczającą ilość antyutleniaczy, aby nasz organizm sam bronił się przed chorobami



Magnez
Proponowana norma dzienna w pożywieniu: ok. 300-400 mg. Normalne stężenie magnezu w surowicy krwi wynosi od 1,8 do 3,0 mg/dl (0,7-1,2 mmol/l). Niedobór magnezu prowadzi do wystąpienia różnych objawów, z których najbardziej charakterystycznym jest wzmożona pobudliwość układu nerwowo-mięśniowego.W zależności od wielkości niedoboru mogą wystąpić drżenia mięśniowe, kurcze mięśni, mrowienia i drętwienia. Głównymi przyczynami niedoborów magnezu są: biegunki, mała ilość spożywanych warzyw i kasz, zmniejszona funkcja nerek występująca przy chorobie nowotworowej.Oddziaływanie magnezu na organizm:- aktywizuje hormon grasicy - tymozynę (grasica jest ważnym elementem układu odpornościowego człowieka);- jest odpowiedzialny za mniej więcej 300 reakcji enzymatycznych;- przeciwdziała zatruciom ołowiem, DDT, fluorem, SO2;- jego niedobór powoduje: miażdżycę i białaczkę, arytmię serca, podwyższone ciśnienie krwi;- magnez +wit. B6 - zapobiega arteriosklerozie;
- wypiera ołów z organizmu;

Proponujemy:
· spożywać raz dziennie orzechy i rośliny strączkowe (fasolę, groch, soczewicę, soję); · spożywać całe ziarna zbóż (kasze) na śniadanie i obiad; · solić potrawy tylko ciemną solą z Kłodawy lub Wieliczki; · spożywać – 2-3 razy w tygodniu kaszę gryczaną na obiad; · raz w miesiącu lub częściej jeść makowiec bez cukru (z rodzynkami i miodem); · pić 1/2 l wody mineralnej (z magnezem) dziennie – najkorzystniejsze wody to te, które zawierają stosunek wapnia do magnezu 2:1 i posiadają atest Polskiego Zakładu Higieny (PZH).


Selen
Polecana norma dzienna: 100-200 µg/dz. Normalne stężenie selenu w surowicy wynosi 5-15 µg/dl. Ponad 30 proc. selenu znajduje się w mięśniach, ale najwyższe stężenie tego pierwiastka występuje w mięśniu sercowym. Całkowite wstrzymanie podaży selenu prowadzi do uszkodzenia wątroby, nerek, trzustki i układu naczyniowego.Oddziaływanie selenu na organizm:- neutralizuje alfatoksyny z pleśni, jaka może się znajdować w produktach spożywczych i ziemniakach porażonych zarazą ziemniaczaną;
- usuwa rtęć z organizmu.



Proponujemy: · co 2 dzień spożywać na śniadanie kaszę kukurydzianą z bakaliami lub powidłami śliwkowymi bez cukru (cukier, sacharyna i miód wytrącają selen z organizmu); · jeść 2 tabletki drożdży piwnych dziennie (Drovit, Lewitan); · selen znajduje się również w ciemnej soli, glonach morskich, wodzie mineralnej, ciemnym ryżu, czosnku, grzybach.


Witamina C
Norma dzienna: od 100 mg do 1000 mg przy wysiłku fizycznym i przeziębieniu. Witamina C jest niezbędna we wchłanianiu żelaza i wytwarzaniu kolagenu warunkującego prawidłowe gojenie się ran. Jej brak powoduje nieszczelność naczyń krwionośnych, krwawienie z dziąseł, brak odporności organizmu na przeziębienia, skłonność do samoistnych krwawień, bolesność mięśni i stawów.
Oddziaływanie na organizm: - odpowiedzialna za regenerację tkanki łącznej (np. przy chorym sercu) - zapobiega przed zatruciem kadmem, ołowiem, alkoholem i rakotwórczymi nitrozoaminami powstającymi z azotanów (obecnych w przenawożonych azotem warzywach) w żołądku przy jego niedokwaśności; - obniża poziom cholesterolu; - do przyswajania witaminy C potrzebna jest witamina PP, zawarta w rutynie znajdującej się np. w kaszy gryczanej.


Proponujemy: · w okresie wiosny, lata i jesieni spożywać łyżkę natki pietruszki dziennie; · w zimie pić herbatę z dzikiej róży; · spożywać raz dziennie łyżkę kiszonki z kapusty na obiad; · konserwować na zimę w słoikach bez cukru owoce czarnej porzeczki; · spożywać owoce aronii.






Witamina E
Norma dzienna: od 200-400 j.m.
Oddziaływanie na organizm: - najsilniej spośród antyutleniaczy wiąże wolne rodniki; - istnieje synergizm (wzmocnienie działania) witamin E i selenu; - odgrywa dużą rolę w prawidłowym przebiegu funkcji rozrodczych, zapobiega degeneracji mięśni i martwicy wątroby, pomaga w leczeniu chorób serca i skóry; - usuwa przebarwienia na skórze, tzw. kwiaty starości.

Proponujemy: · zażywać 1 kapsułkę witaminy E (0,1 g = 100 j.m.) dziennie; · spożywać 2 łyżki dziennie oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego tłoczonych na zimno; · codziennie w jadłospisie uwzględnić warzywa liściaste (sałatę, kapustę białą).


Witamina A
Norma dzienna: 5000 j.m. Prawidłowe stężenie białka wiążącego retinol (witaminę A) w osoczu wynosi 40-50µg/ml, a do jego obniżenia dochodzi w następstwie niedożywienia białkowo-kalorycznego i niedoboru cynku. Należy pamiętać, że kompleks retinol-białko jest rozkładany w nerkach i u chorych z niewydolnością nerek może dojść, nawet przy normalnej podaży tej witaminy, do bardzo wysokich, toksycznych stężeń retinolu.
Oddziaływanie na organizm: - działa tylko z witaminą E; - obniża poziom cholesterolu; - konieczna do utrzymania prawidłowego nabłonka skóry i błon śluzowych; - braki powodują złe widzenie o zmierzchu, “kurzą ślepotę” lub tzw. gęsią skórkę; - z magnezem reguluje sprawność grasicy; - jest przyswajalna z cynkiem.

Proponujemy: · jeść 2 razy dziennie łyżeczkę siemienia lnianego zmielonego; · spożywać codziennie łyżeczkę nasion słonecznika lub dyni (cynk tam zawarty działa również zapobiegawczo i leczniczo przeciw przerostowi gruczołu krokowego - stosować już po 30. roku życia u mężczyzn); · w zimie spożywać codziennie łyżeczkę tranu; · zażywać kapsułkę wit. A+E na tydzień.




Beta-karoten Preferowany bardziej od witaminy A, ponieważ przy przedawkowaniu nie jest tak toksyczny. Norma dzienna: 25 000 j.m.Oddziaływanie na organizm: - zmniejsza ryzyko zachorowania na raka płuc, okrężnicy, żołądka, gruczołu krokowego i szyjki macicy; - przeciwdziała rozwojowi miażdżycy.

Proponujemy: · spożywać takie warzywa, jak marchew (100 g dziennie, zalecane z upraw ekologicznych), melony, żółta kukurydza, kapusta, morele i orzechy; · spożywać żółte, zielone warzywa, w których znajdują się duże ilości karotenoidów (pod postacią czerwonego i żółtego barwnika).




Polifenole roślinne
Oddziaływanie na organizm: - wygaszają reakcje alergiczne poprzez wytwarzanie interferonu; - działają przeciw nowotworzeniu się komórek przez pobudzanie makrofagów i neutralizację “wolnych rodników”; - hamują przerost prostaty; - wykazują działanie przeciwmiażdżycowe, hamując agregację płytek krwi, rozszerzając naczynia krwionośne i działając antyarytmicznie; - wykazują działanie przeciwwrzodowe; - obniżają glukozę we krwi; - działają przeciwwirusowo, przeciwgrzybicznie i przeciwbakteryjnie; - neutralizują promieniowanie jonizujące.
Proponujemy: · w okresie jesiennym przeprowadzić kurację winogronową, spożywając ciemne winogrona w ilości ok. 300 g dziennie; · w lipcu i sierpniu często spożywać owoce borówki czernicy w ilości ok. 200 g dziennie; · spożywać raz dziennie herbatę zieloną lub sok z aronii; · przygotować na zimę sok z owoców porzeczki czarnej i bzu czarnego - pijemy przez całą zimę jako dodatek do wody; · często stosować takie zioła jak skrzyp polny (dodajemy do zup i gotowanych kasz), ruta, kocanka, bratek, dziurawiec (np. w herbacie szałwiowej).




Cynk
Norma dzienna w pożywieniu to ok. 15 µg. Cynk jest strukturalnym i funkcjonalnym składnikiem ok. 120 enzymów regulujących metabolizm węglowodanów, tłuszczów, białek, kolagenu, transport CO2 . Normalne stężenie cynku w surowicy wynosi 95-110 µg/100 ml, przy czym stężenie poniżej 50 µg/100 ml bezwzględnie wymaga leczenia. Do zwiększonej utraty cynku dochodzi przy wymiotach i biegunkach. W warunkach normalnych utrata cynku odbywa się głównie z skokiem trzustkowym do przewodu pokarmowego, skąd jest wydalany ze stolcem. Poza tym cynk jest wydalany z potem, moczem i przez włosy.

Oddziaływanie na organizm: - istotne jest znaczenie cynku dla przemian witaminy A; - niedobór wywołuje podobne objawy kliniczne jak przy braku witaminy A: zaburzenia widzenia, smaku, węchu, słuchu, upośledzenie odporności, zaburzenia równowagi itp.- alkohol i fosforany (np. w Coca-Coli) upośledzają wchłanianie cynku.
Proponujemy: · spożywać 1 łyżkę nasion słonecznika lub dyni codziennie, · jeść 1-2 ząbki czosnku dziennie, · jeść 2 tabletki drożdży piwnych dziennie, · min. 3 razy w tygodniu spożywać grzyby, fasolę, soczewicę lub soję w pastach, sałatkach lub zupach.




Miedź
Norma dzienna: 1,5-2,5 mg. Ponieważ przewód pokarmowy stanowi główną drogę wydalania miedzi, jej niedobór może wystąpić przy przewlekłych biegunkach. Przewlekły niedobór miedzi prowadzi do wystąpienia niedokrwistości, zmian degeneracyjnych w układzie nerwowym i w ścianach naczyń krwionośnych, co może prowadzić do tętniaków dużych tętnic. Prawidłowe stężenie miedzi w surowicy wynosi 110-116 µg/ml.

Oddziaływanie na organizm:- wchodzi w skład enzymów, unieszkodliwiających wolne rodniki.
Polecamy: często spożywać szpinak, sałatę, cebulę, śliwki, gruszki, winogrona, orzechy;· spożywać całe, niełuszczone ziarna zbóż – owsa, ryżu.




Mangan
Norma dzienna: 0,2-0,3 mg/1 kg masy ciała. Normalne stężenie manganu w surowicy wynosi od 0,5 do 0,13 µg/l. Brak manganu w diecie powoduje utratę masy ciała, opóźnienie wzrostu włosów i paznokci, nudności i wymioty.Oddziaływanie na organizm:neutralizuje wolne rodniki.
Polecamy : · dodawać mąkę sojową do zup, · często jeść nasiona strączkowe, sałatkę, orzechy, · sezonowo spożywać żurawiny, owoce malin, czarne jagody.


Błonnik
Norma dzienna: 30-40 g.

Oddziaływanie na organizm: · zapobiega gniciu jelitowemu i fermentacji masy pokarmowej w jelitach (działanie przeciwnowotworowe), · usuwa kwasy żółciowe z przewodu pokarmowego (działanie przeciwmiażdżycowe).


Zalecenia żywieniowe: · spożywać min. 0,7 kg warzyw dziennie – połowę w postaci surowej (np. “prasowanki”), · jeść całe ziarna zbóż, · spożywać nasiona strączkowe (fasole, groch, soczewicę, soję), · jeść sezonowe polskie owoce w ilości ok. 200-300 g dziennie (najlepiej między posiłkami – nie wystąpią wzdęcia).
Pamiętajmy! Według ostatnich doniesień naukowych syntetyczne witaminy (np. w tabletkach) są wchłaniane zaledwie w 5-10 proc.Najlepszym sposobem uzupełnienia braków witaminowych w organizmie jest dostarczenie witamin w sposób naturalny z pożywieniem. Kolejność spożywania produktów.
Kolejnym etapem po oczyszczeniu organizmu, odbudowaniu nabłonka kosmków jelitowych poprzez dietę bezglutenową, uzyskaniu równowagi kwasowo-zasadowej oraz uzupełnieniu naszego żywienia w antyoksydanty jest wprowadzanie prawidłowego modelu odżywiania.Proponujemy “dwuletni plan powrotu do zdrowia” w modelu odżywiania. Biorąc pod uwagę, że zalecenia, które będą opisane poniżej, są ze sobą bardzo ściśle powiązane, opracowanie “dwuletniego planu zmiany naszego modelu odżywiania” nie będzie dla Państwa trudne, a jego wprowadzanie stanie się przyjemnością .


W celu wprowadzenia właściwego modelu odżywiania stosujemy się do poniższych zaleceń:
1. Na czczo pijemy w pierwszej kolejności następującą herbatę ziołową poprawiającą funkcje nerek

I dzień

II dzień
korzeń pokrzywy 100 g kora wierzby 100 g
strączki fasoli 100 g kłącze perzu 100 g
owoc borówki 100 g owoc jałowca 100 g
owoc dzikiej róży 100 g korzeń dzięgla 100 g
rdest ptasi 100 g ziele krwawnika 50 g
skrzyp polny 70 g liść brzozy 50 g
ziele dziurawca 50 g skrzyp polny 70 g
liść brzozy 50 g liść borówki 50 g
kora kruszyny 50 g strączki fasoli 50 g
korzeń wilżyny 50 g owoc bzu czarnego 100 g
owoc jarzębiny 60 g liść pokrzywy 50 g


Re: ZDROWE ŻYWIENIE - teye - 27.10.2011

moje odkrycie.. :o
jest supcio Wink
polecam..nie tylko tym z problemami żołądkowymi.. :oops:
[Obrazek: herbatkam.jpg]
:mrgreen:


Re: ZDROWE ŻYWIENIE - Mella - 27.10.2011

Ja też uwielbiam te herbatki , tylko w gorącej wodzie i już piję sobie ze smakiem
Kupuję też soki z meliską , rumiankiem , koprem włoskim..
pycha...koleżanki mają ze mnie ubaw... Wink
jak widzą napis ...herbatka dla niemowląt.. :lol: :lol:
a ja uwielbiam..
[Obrazek: 00024217.jpg]


Re: ZDROWE ŻYWIENIE - teye - 27.10.2011

:lol: :lol: ..w gorącej 8-) powiadasz...Wink
ja na zimno..ale to fakt bardzo dobre..moja Córa uwielbiała wszelakie gerberki..
zajadała i na sam widok wołała "pappum" Arrow to jej pierwsze słowo Wink
hehe dziwne bo nikt do niej nie mówił papu na jedzenie :oops:
a te produkty są świetne..a jaki jest teraz wybór :roll:
tylko mieć małe dziecię...ehh :oops:


Re: ZDROWE ŻYWIENIE - Koleżanka - 06.11.2011

Lekki, ale bez smaku

Moda na light nie zaczęła się wczoraj. Już w 1957 roku powstał pierwszy sztuczny słodzik sweet low, a w1963 roku Cremona, niskokaloryczna śmietanka do kawy. Odchudzone produkty powinny charakteryzować się obniżoną zawartością tłuszczu i cukru. Według norm Unii Europejskiej lekka żywność, powinna zawierać 30 procent mniej wartości energetycznej. Tłuszcz zastąpiony zostaje niskotłuszczowymi substytutami, a cukier sztucznymi środkami słodzącymi. To bardzo kusząca propozycja szczególnie dla osób dbających o wagę i odchudzających się. To także dobry sposób, by zadowolić leniwych i dać im poczucie, że dbają o linię. Dawniej tego typu produkty były przeznaczone tylko dla osób chorych na cukrzycę, lub bardzo otyłych. Stąd wzięło się przekonanie, że są nie tylko niskokaloryczne ale również zdrowe. Tym chętniej sięgamy po dietetyczne odpowiedniki tradycyjnych produktów. Często nie zdając sobie sprawy, że właśnie w nich ukryte są żywieniowe pułapki. Niestety produkty light nie podlegają żadnej kontroli, producenci w łatwy sposób odchudzają produkty. Pozbawiają je najczęściej cukrów prostych. Obniżenie zawartości tłuszczu czy cukrów ma wpływ na pogorszenie smaku, często także wiąże się ze zmianą konsystencji produktu. Lekkie produkty są częściej bardziej przetworzone, nafaszerowane konserwantami i pozbawione substancji odżywczych. Nie jest łatwo uzyskać produkt o tych samych walorach smakowych, ale dostarczający mniej kalorii. Tłuszcz daje lepszy smak, kiedy go zabraknie, producenci np. do jogurtu dodają więcej cukru, aby nadal smakował klientom. Pamiętaj, że nie wszystkie produkty light są niskokaloryczne. W odtłuszczonych czekoladach cukier został zastąpiony słodzikiem, ale żeby smak nie uległ pogorszeniu, tłuszczu jest więcej. W rezultacie jest go tyle samo co w czekoladach tradycyjnych.

REKLAMY GOOGLE


Re: ZDROWE ŻYWIENIE - Elżbieta - 13.11.2011

MAM KILKA PYTAN

1-Jakich pokarmow nie wolno ze soba laczyc?
2-Czy mleko jest zdrowe?
3-Czym popijac lekarstwa?
4-Co i kiedy jesc by nie przytyc?


Re: ZDROWE ŻYWIENIE - Villemka - 13.11.2011

od konca.... :lol: jesc tylko do 18 [sprawdzone chudnie sie! Confusedhock: ]popijac leki mozna TYLKO woda.mleko ma jakis skladnik[przepraszam ale nie pamietam jaki]ktorego organizm ludzki nie trawi do konca...na ostatnie nie umiem odpowiedziec.


Re: ZDROWE ŻYWIENIE - Elżbieta - 13.11.2011

Kiedy-wiadomo i juz odpowiedzialas,do 18,czyli na minimum 3/4 godz. przed snem Cry ja grzesze Tongue


Re: ZDROWE ŻYWIENIE - Villemka - 13.11.2011

co dozwolone nie jest zabronione czy jakos tak :mrgreen: ale to najedz sie wiecej przed ta 18 to na bank nie zglodniejesz! :mrgreen:


Re: ZDROWE ŻYWIENIE - Elżbieta - 13.11.2011

Tia,jak chodze nad ranem spac :ugeek:
Wtedy czesto jem owoce ale nie zawsze mam.
A jablek nie lubie.