Forumezo.pl - Forum ezoteryczne i magiczne
Po co nam wapń w organizmie? - Wersja do druku

+- Forumezo.pl - Forum ezoteryczne i magiczne (https://www.forumezo.pl)
+-- Dział: Medycyna dawna współczesna alternatywna chińska (https://www.forumezo.pl/forumdisplay.php?fid=64)
+--- Dział: Odłamy Medycyny Niekonwencjonalnej (https://www.forumezo.pl/forumdisplay.php?fid=65)
+---- Dział: Kuchnia Czarownicy (https://www.forumezo.pl/forumdisplay.php?fid=143)
+---- Wątek: Po co nam wapń w organizmie? (/showthread.php?tid=14670)



Po co nam wapń w organizmie? - Izka - 24.11.2021

Wapń to składnik, który jest podstawowym budulcem kości. W 99 proc. magazynowany jest właśnie w kościach. 

Pozostały 1 proc. tego składnika występującego w naszych tkankach miękkich, krwi i limfie decyduje o naszym zdrowiu. Odpowiednia (około 1000 mg) ilość tego pierwiastka dziennie jest nam niezbędna. Jego niedobory prowadzą do zaburzeń odporności, wapń wpływa również na pracę mięśni, także sercowego, decyduje o właściwej krzepliwości i ciśnieniu krwi, gospodarce hormonalnej, zmniejsza ryzyko raka jelita grubego.

Jedną z najważniejszych jego funkcji jest wpływ na układ kostny i twardość kości, które są jednocześnie jego magazynem. Przy długoletnich niedoborach wapnia w diecie "magazyn" staje się coraz bardziej pusty i w konsekwencji nabawiamy się osteoporozy, a kości łatwo się wtedy łamią. Jeśli przestaniemy jeść produkty bogate w wapń, stale będziemy chorować. 

A tymczasem coraz więcej osób rezygnuje z mleka i innych produktów mlecznych na rzecz np. roślinnych źródeł wapnia.


RE: Po co nam wapń w organizmie? - b.syjamka - 03.12.2021

Mleko ze sklepu nie jest najlepszym źródłem wapnia. Górą są ci, którzy mieszkają na wsi i mają dostęp do prawdziwego, świeżego mleka prosto od krowy, a nie pomyj z których tylko biel płynu w butelce przypomina mleko, na domiar złego z plastyku.
Dużo osób nie toleruje krowiego mleka, wtedy alternatywą mogą być inne produkty. Dobrym źródłem wapnia w przypadku tych osób będzie mleko kozie lub owcze, a także ich przetwory. Osoby te mogą sięgnąć również po konserwy rybne spożywane razem z ośćmi, zalicza się tutaj sardynki w oleju, pomidorach oraz szproty.


RE: Po co nam wapń w organizmie? - Hera - 04.12.2021

Aby zachować odpowiedni poziom pierwiastka w codziennej diecie nie może zabraknąć sera (ementaler, ser owczy, gouda, twaróg, camembert), migdałów, orzechów laskowych, fig, jogurtu, mleka tłustego i półtłustego, żółtek z jaj kurzych, kapusty, szpinaku, kopru włoskiego oraz czekolady.


RE: Po co nam wapń w organizmie? - Elżbieta - 04.12.2021

Na nic prawidłowe odżywianie jeżeli w nadmiarze pijemy alkohol, a szczególnie piwo z puszek, którego skład w niczym nie przypomina prawdziwego piwa. Alkohol, szczególnie współczesne "piwo" wypłukują wapń z organizmu. Potem ból kolan,    choroba  która obecnie dotyka nawet młodych ludzi. 
 Lepiej zjeść jeden czy dwa plasterki prawdziwego, żółtego sera, a nie ich podróbek. Nawiasem - to jakaś plaga współczesnych czasów - podróbki żywności. Mleko nie jest mlekiem, na widok kurczaka ze sklepu bierze mnie na wymioty, jajka od kur, które nigdy nie widziały na oczy słońca, nie zjadły robaków,   prawdziwego, naturalnego składnika. 

'' Ser zawiera odpowiednie proporcje wapnia i fosforu. ... 
W 100gramach sera żółtego znajduje się aż 867 mg wapnia – więcej niż w twarogach, fecie, czy jogurtach. W procesie produkcji twarogów prawie 80% wapnia odpływa wraz z serwatką. 
serach żółtych wapnia zatrzymujemy dużo więcej ".