Forumezo.pl - Forum ezoteryczne i magiczne
Maliny - wartości odżywcze i właściwości - Wersja do druku

+- Forumezo.pl - Forum ezoteryczne i magiczne (https://www.forumezo.pl)
+-- Dział: Medycyna dawna współczesna alternatywna chińska (https://www.forumezo.pl/forumdisplay.php?fid=64)
+--- Dział: Odłamy Medycyny Niekonwencjonalnej (https://www.forumezo.pl/forumdisplay.php?fid=65)
+---- Dział: Kuchnia Czarownicy (https://www.forumezo.pl/forumdisplay.php?fid=143)
+---- Wątek: Maliny - wartości odżywcze i właściwości (/showthread.php?tid=14047)



Maliny - wartości odżywcze i właściwości - Hera - 26.07.2020

Maliny - wartości odżywcze i właściwości.  Jak zrobić nalewkę z malin?

Maliny rosną niemal w całej Europie i Azji, różnią się nie tylko nazwą, ale też smakiem i kolorem. Obecnie na świecie możemy spotkać maliny pomarańczowe, białe, żółte i czarne. Najczęściej owoce stanowią zdrową przekąskę, ale wykorzystuje się je także jako dodatek do ciast, placków, naleśników oraz deserów. Nie zdajemy sobie jednak sprawy z tego, że oprócz wyjątkowego smaku, maliny dostarczają nam też szereg składników odżywczych, korzystnych dla naszego zdrowia.

Wartości odżywcze malin Malina to owoc bogaty przede wszystkim w cukry, pektyny oraz kwasy organiczne, takie jak kwas salicylowy, jabłkowy czy cytrynowy. To także bogate źródło witamin, m.in. witamin z grupy B oraz witaminy C i E, a także wielu składników mineralnych, spośród których możemy wymienić: wapń, magnez, żelazo, potas.

Jednak właściwości odżywcze dla naszego organizmu mają nie tylko owoce, ale także liście malin. Są bogate w sole mineralne, kwasy organiczne, flawonoidy oraz związki żywicowe i garbniki. W 100 gramach malin znajdziemy 52,6 kalorii. Ilość kalorii w malinach jest bardzo mała, dlatego bez obaw można sięgać po nie w czasie odchudzania.

Działanie malin zmniejszenie gorączki, zwiększenie potliwości, rozgrzanie organizmu, działanie uspokajające, obniżenie ciśnienia krwi, wzmocnienie serca, ochrona przed miażdżycą, wspomaganie leczenia anemii, regulowanie gospodarki wodno-elektrolitowej, zahamowanie rozwoju bakterii jelitowych, leczenie biegunki, łagodzenie bólu miesiączkowego, rozkurcz mięśni gładkich, wzmocnienie układu odpornościowego, ochrona przed wpływem wolnych rodników, opóźnienie starzenia się organizmu, ochrona przed nowotworami.

Właściwości malin Malina ma prozdrowotny wpływ na ludzki organizm. Już starożytni przyrządzali soki z malin, które pomagały na zakażenia organizmu i nerwicę. W naszej tradycji ludowej malina uchodziła za lek pomagający w niedokrwistości. Już od XVI wieku syrop malinowy stosowano jako środek wzmacniający zdrowie i odporność. Roztarte kwiaty malin miały leczyć spuchnięte i ropiejące oczy, a wodę z gotowania liści wykorzystywano do przemywania zmienionych chorobowo miejsc na skórze. Obecnie często przyrządza się syrop lub sok z malin, które są pomocne przy leczeniu dolegliwości związanych z przeziębieniem bądź grypą. Ostatnio dowiedziono, że doskonale sprawdzają się jako składnik diety odchudzającej - spalają tkankę tłuszczową. Takie właściwości owoc zawdzięcza jednemu ze swoich składników - ketonowi malinowemu, który obniża wagę komórek tłuszczowych i usprawnia metabolizm.

Ponadto maliny stymulują oczyszczanie organizmu z toksyn i przyspieszają trawienie pokarmów, dzięki czemu zapobiegają powstawaniu zaparć i wzdęć. Dzięki obecności kwasu salicylowego i benzoesowego maliny są uznawane za naturalną aspirynę. Owoce te mają właściwości przeciwzapalne, przeciwgorączkowe, antybakteryjne oraz antywirusowe. W dodatku malina obniża ciśnienie tętnicze, przez co polecana jest przy nadciśnieniu i innych schorzeniach układu krążenia.

Maliny w kosmetyce Malina wpływa na nasze zdrowie nie tylko od wewnątrz, ale świetnie sprawdza się stosowana zewnętrznie. W wielu kosmetykach obecnych na rynku znajdziemy wyciągi z tych czerwonych owoców. Ekstrakt z malin doskonale tonizuje, nawilża i zmiękcza skórę, pozostawiając ją gładką i jędrną. Zawartość kwasu salicylowego sprawia, że łagodzi stany zapalne i pomaga przy trądziku czy łupieżu. Jednocześnie owoce redukują ilość wydzialnego sebum i zapobiegają powstawaniu wyprysków. Wyciągi z malin znajdziemy też w szamponach i odżywkach, których zadaniem jest nadanie miękkości i połysku włosom, a także w żelach pod prysznic, płynach do kąpieli, solach oraz mydłach.

Aby odżywić skórę twarzy lub pozbyć się stanu zapalnego w postaci nieestetycznych krost można przygotować malinową maseczkę. Wystarczy zgnieść kilka malin i tak powstałą papkę nałożyć na twarz i szyję. Uważajmy jednak na okolice oczu - kwasy zawarte w malinach mogą podrażniać delikatną skórę. Zmyjmy ją po 30 minutach lekko ciepłą wodą. Natomiast aby wygładzić cerę, do 3 łyżeczek rozdrobnionych owoców warto dodać 4 łyżeczki jogurtu naturalnego. Taką mieszankę należy trzymać na twarzy dopóki nie wyschnie. Warto wykonać ją raz w tygodniu, aby odżywić i odświeżyć cerę. Maliny to dobry wybór jeśli naszym problemem są nieestetyczne zaskórniki. Maseczka wykonana z garści malin, miodu i żółtka jaja odblokuje pory i sprawi, że staną się mniej widoczne.

Maliny w kuchni Nie tylko świeże owoce malin mają w sobie mnóstwo witamin i składników odżywczych. Równie korzystna dla naszego organizmu będzie suszona malina, dlatego warto mieć je w swojej kuchni. Do wysuszenia wybierzmy bardzo dojrzałe i nieuszkodzone owoce malin, w przeciwnym razie - spleśnieją. Dla wsparcia odporności warto przez cały rok pić raz dziennie napar z suszonych malin. Aby go przygotować będziemy potrzebować dwie łyżki malin, które należy zalać szklanką gorącej wody. Sok z malin możemy z powodzeniem dodawać do herbaty, jednak warto również sięgać po herbatę z liści malin. Nie jest to to samo co herbata przygotowana z suszonych owoców. Na herbatę z liści powinny jednak uważać kobiety w ciąży, ponieważ może przyspieszyć skurcze porodowe. 5.1. Nalewka z malin Owoce malin służą nie tylko do przygotowania soku, ale też zdrowej nalewki, która pomoże nam walczyć z przeziębieniem i grypą w okresie jesienno-zimowym. Ponadto wspomoże nas w przypadku problemów z układem pokarmowych i zredukuje ból menstruacyjny. Składniki na 1 litr nalewki: Przygotowanie: Przeglądamy maliny i odrzucamy popsute okazy. Przebrane owoce umieszczamy w słoiku, zasypujemy cukrem i zakręcamy wieczko. Naczynie odstawiamy na kilka dni w ciemne miejsce, w międzyczasie sprawdzamy czy owoce nie zaczęły fermentować. 1 kg malin, 0,5 l spirytusu (60% lub 96%), 0,4 kg cukru.

Ile kalorii mają surowe maliny? Kalorie i wartości odżywcze Zawartość w 100 g Zawartość w 123 g (1 szklanka) Wartość energetyczna 52,0 kcal 64,0 kcal Białko 1,20 g 1,48 g Węglowodany 11,94 g 14,69 g Cukier 4,42 g 5,44 g Błonnik 6,50 g 8,00 g Tłuszcz 0,65 g 0,80 g Tłuszcze nasycone 0,02 g 0,02 g Tłuszcze jednonienasycone 0,06 g 0,08 g Tłuszcze wielonienasycone 0,38 g 0,46 g Cholesterol 0 mg 0 mg Witamina C 26,2 mg 32,2 mg


źródło; ABC Zdrowie