Forumezo.pl - Forum ezoteryczne i magiczne
Kolagen domowej roboty - Wersja do druku

+- Forumezo.pl - Forum ezoteryczne i magiczne (https://www.forumezo.pl)
+-- Dział: Medycyna dawna współczesna alternatywna chińska (https://www.forumezo.pl/forumdisplay.php?fid=64)
+--- Dział: Odłamy Medycyny Niekonwencjonalnej (https://www.forumezo.pl/forumdisplay.php?fid=65)
+---- Dział: Warto wiedzieć (https://www.forumezo.pl/forumdisplay.php?fid=269)
+---- Wątek: Kolagen domowej roboty (/showthread.php?tid=14027)



Kolagen domowej roboty - Langusta - 19.06.2020

Kolagen jest głównym białkiem tkanki łącznej, budulcem skóry, ścięgien, kości, stawów, rogówki oka. Kolagen jest odpowiedzialnej za gęstość skóry i utrzymanie jej napięcia. Wiązanie wody i utrzymanie nawilżenia. 
Procesy regeneracji i odmładzanie organizmu. Jego główne cechy to sprężystość, rozciągliwość i duża wytrzymałość na urazy mechaniczne. Stanowi ochronę narządów wewnętrznych: nerek, wątroby, żołądka – przytrzymuje je we właściwym położeniu. Kolagen porównuje się do sprężystego rusztowania łączącego mięśnie z kośćcem, działa jak klej, który trzyma komórki i tkanki ciała ryzach. Ponadto kolagen pełni ważną rolę w układzie odpornościowym – aktywnie powstrzymuje rozwój patogenów. Po 25 roku życia produkcja kolagenu maleje. Kolagenowe rusztowanie staje się słabsze i traci spójność. Skutkuje to stopniową utratą jędrności skóry, powstawaniem zmarszczek, zaburzeniami narządów ruchu, sztywnieniem stawów, bólami kręgosłupa, nadmiernym wypadaniem włosów, powstawaniem pomarańczowej skórki. Współczesna dieta jest uboga w żywność pobudzającą produkcję elastyny i kolagenu. 
Na rynku są dostępne suplementy w postaci tabletek czy proszku ale sporo kosztują, przy czym cechują się małą przyswajalnością w postaci stałej. Z kolei po rozcieńczeniu traci się część substancji, która między innymi osiada na dnie naczynia.  Istnieje sposób na wyprodukowanie kolagenowego wywaru w warunkach domowych tanim kosztem.W formie bardzo dobrze przyswajalnej, która gwarantuje wysoką skuteczność i bardzo dobre efekty m.in zdrowszy i młodszy wygląd skóry twarzy i całego ciała mocniejsze i zdrowsze włosy bardziej elastyczne stawy ustąpienie bólów kości szczególnie w obrębie kręgosłupa wzmocnienie naczyń krwionośnych poprawa ukrwienia tkanek poprawa metabolizmu Najwięcej najlepiej przyswajalnego kolagenu jak udowodnili naukowcy z Uniwersytetu w Tajwanie znajduje się w kurzych łapkach. Kurze nóżki to głownie kości, skóra, ścięgna i chrząstki bogate w dobrze przyswajalny wapń i białka – głównie właśnie w kolagen. Wiele lat temu dr Harry Robertson prowadził badania nad wykorzystaniem kurzych nóżek w regeneracji nerwów, kości, ścięgien, neuronów i leczenia uszkodzeń rdzenia kręgowego. Z powodów sanitarnych FDA przerwało obiecujące badania. Wywar kolagenowy przepis 1 kg kurzych łapek starannie umyć i natrzeć solą. Włożyć do wrzątku na 3 minuty. 
Po ostudzeniu obrać z żółtych błon, można usunąć pazury. Zalać wodą i gotować bardzo długo (2-3 godziny) na wolnym ogniu aż mięso zacznie samo odchodzić od kości. Przed końcem gotowania można dodać marchewkę i włoszczyznę Jak mięso zacznie oddzielać się od kości łapki z wywaru, usunąć kości, samo mięso wrzucić ponownie do wywaru. Zagotować odparowując większość wody zbierając tłuszcz z powierzchni. Przelać do pojemniczków o wielkości 100 ml, odstawić do wystudzenia. Po stężeniu wstawić do zamrażalnika. 
Co 2 dni spożywać 100 ml rozmrożonej galaretki koniecznie z dodatkiem witaminy C. Może to być sok z cytryny, natka pietruszki itd Już po 10-14 dniach suplementacji będą widoczne rezultaty. Być może niektórzy skrzywią się na myśl o jedzeniu kurzych łapek. Cóż, w niektórych krajach są one prawdziwym rarytasem. Dużą popularnością cieszą się w kuchni chińskiej, wietnamskiej, filipińskiej, koreańskiej, jamajskiej. Zresztą nie potrzeba daleko wybiegać. Dawniej w Polsce gotowano na nich zupy i wywary, robiono galaretki.