Forumezo.pl - Forum ezoteryczne i magiczne
Kipi kasza, kipi ......glifosatem - Wersja do druku

+- Forumezo.pl - Forum ezoteryczne i magiczne (https://www.forumezo.pl)
+-- Dział: Medycyna dawna współczesna alternatywna chińska (https://www.forumezo.pl/forumdisplay.php?fid=64)
+--- Dział: Odłamy Medycyny Niekonwencjonalnej (https://www.forumezo.pl/forumdisplay.php?fid=65)
+---- Dział: Kuchnia Czarownicy (https://www.forumezo.pl/forumdisplay.php?fid=143)
+---- Wątek: Kipi kasza, kipi ......glifosatem (/showthread.php?tid=13676)



Kipi kasza, kipi ......glifosatem - Elżbieta - 23.11.2019

Od dziecka wpajano nam jak bardzo zdrowa jest kasza. Był nawet wierszyk, wyliczanka....
Kipi kasza, kipi groch.
Lepsza kasza niźli groch.
Bo od grochu boli brzuch,
A od kaszy człowiek zdrów.

W obecnych czasach, szczególnie w modzie promującej zdrowe odżywianie też promuje się kaszę jako bardzo zdrowy produkt odkwaszający organizm. Zawierający mnóstwo dobrego błonnika, soli mineralnych (wapń, fosfor, magnez) i witamin. Polecana jest osobom mającym problemy żołądkowe. Produkt zawiera białko, węglowodany i duże ilości witaminy B1, B2 i P i kwas foliowy, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Co więcej, nie posiada glutenu dlatego mogą ją jeść osoby chorujące na celiakię.Dalej możemy się dowiedzieć - kasza gryczana oczyści organizm z toksyn 035 Zalecana jest osobom mającym kłopoty z pracą jelit, układem krążenia i chorującym na serce. Dzięki dużej zawartości żelaza wspomaga leczenie anemii. Kaszę gryczaną zalecana się kobietom w ciąży i karmiącym piersią :03777: Kasza gryczana zalecana jest jako zdrowy produkt dla cukrzyków i anemików, ze względu na dużą zawartość potasu polecana jest osobom cierpiącym na nadciśnienie i choroby serca. Ziarna bogate w witaminę B korzystnie wpływają na samopoczucie i zmniejszają stres, a z kolei witamina E zapobiega niedokrwistości.

Bardzo lubię kaszę, chociaż niekoniecznie gryczaną. Pewnie nadal zajadała bym się kaszą z sosem, np. grzybowym gdyby nie wpadł mi w oko dzisiejszy artykuł w którym to z przerażeniem czytam - zacytuję, bo dziwnie mi net przerywa oraz z powodu znikających szybko artykułów podobnej treści;

Glifosat w polskiej kaszy gryczanej. Zwiększa ryzyko chorób nowotworowych
Złe wieści dla miłośników kasz gryczanych. Program FoodRentgen i Fundacja Konsumentów wzięli pod lupę 10 znanych i dostępnych marek kasz gryczanych. Okazuje się, że 40 proc. z nich przekracza dozwolone normy glifosatu (zawarty jest w środku chwastobójczym Roundup) - związku, który wywołuje nowotwory u ludzi i negatywnie wpływa na środowisko.

1. Herbicyd zwalczający chwasty w kaszy gryczanej
Badacze z FoodRentgen wytypowali 10 opakowań kasz gryczanych różnych marek dostępnych w polskich sklepach. Próbki zostały wysłane do Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach we wrześniu 2019 r. Celem było zbadanie, czy są w nich ślady glifosatu i wyodrębnienia kasz, w których go nie ma.

Wnioski są zatrważające dla każdego wielbiciela gryki.

Z 10 badanych kasz tylko 4 były zupełnie wolne od herbicydu (w tym dwie pierwsze z certyfikatem BIO). Są to:
NaturAvena, Ekologiczna kasza gryczana, 1kg,
Ekowital, Ekologiczna kasza gryczana, 500 g,
Auchan, Kasza gryczana biała, 400 g,
Carrefour, Kasza gryczana biała, 400 g.
W dwóch były pozostałości glifosatu nieprzekraczające obowiązującej normy 0,1 mg/kg (ustalenia UE).

Kupiec, Kasza gryczana prażona, 400 g,
Melvit, Premium Kasza gryczana biała, 400 g.

Pozostałe 4 próbki wykazały przekroczenie obowiązującej normy od 3 do 7 razy.

Kuchnia Lidla, Kasza gryczana, 400 g,
Risana, Kasza gryczana, prażona 400 g,
Janex, Kasza gryczana prażona, 1kg,
Cenos, Kasza gryczana biała, 400 g.
O wynikach badań została powiadomiona Państwowa Służba Sanitarno-Epidemiologiczna, która na razie nie komentuje sprawy.

2. Glifosat szkodzi zdrowiu?
Glifosat to związek organiczny, stosowany zwykle w postaci soli amonowej lub sodowej jako aktywny składnik środków zwalczających chwasty – herbicydów.
Został wprowadzony na rynek w roku 1974 przez firmę Monsanto jako składnik herbicydu Roundup. Powoduje obumieranie większości roślin, dlatego za jego pomocą można w tani i łatwy sposób pozbyć się nawet bardzo trudnych do zwalczania chwastów – z wyjątkiem skrzypu. Spółki państwowe wykorzystują go do odchwaszczania torów kolejowych czy sadów.
- Mimo wszystko Roundup jest bardzo skuteczny, a rolnicy używają go praktycznie do wszystkiego. Czasami robią nawet mieszankę i nazywają to "świętą trójcą": Roundup, siarczan amonu i chwastat – po tym wszystkie rośliny padają. Używają go nawet przy domach i nikt nie zdaje sobie sprawy, że mamy do czynienia z trucizną. Nikt się nie zabezpiecza, kiedy go stosuje. Dopóki nie będzie afery, jakiejś śmierci lub poważnego zatrucia, to nikt nie będzie się zastanawiał nad tym, czy go używać – powiedział WP abcZdrowie Grzegorz Wysocki, Przewodniczący Zarządu Głównego Związku Zawodowego Pracowników Rolnictwa w RP.

Pomimo tego, że to środek szkodliwy, w Polsce jest bardzo popularny. Można mówić o "tradycji stosowania" Roundupu. Pojawiły sie podejrzenia, że rolnicy używają go też do dosuszania gryki.

- Rolnicy podejmują różne środki, żeby wysuszyć i chronić grykę. Są bardzo kreatywni. Tu chodzi przede wszystkim o to, żeby produkt ładnie wyglądał, czyli przyniósł zysk. Na wsiach funkcjonuje to w ten sposób, że jak jeden drugiemu powie, że coś zrobił i to przyniosło efekt, to ten drugi to zrobi – mówi Wysocki.

Zapytaliśmy rolnika, Przemysława Karca, który trudni się uprawą gryki i rzepaku czy stosuje popularny Roundup:

- Roundap stosują wszyscy, ja i moi sąsiedzi. Nie wiem, czy jest szkodliwy, jest tani i skuteczny. To nam wystarczy. Nigdy nie słyszałem, żeby wywoływał raka. Cała wieś zdrowiem się cieszy, więc chyba nie powoduje, a badania ciągle się zmieniają, więc nie wiem, komu wierzyć. Jak jest w sklepach, to jest dobry - mówi.
Badania prof. Lianne Sheppard z University of Washington wskazują, że glifosat zwiększa ryzyko nowotworów o ponad 40 proc. Zależność pomiędzy glifosatem a chłoniakiem nieziarniczym jest bardzo silna – kontakt z herbicydami zwiększa ryzyko zachorowania o 41 proc.

Badania Sheppard tylko potwierdziły ustalenia z 2015 r., kiedy to Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem zaklasyfikowała glifosat jako prawdopodobny czynnik rakotwórczy u ludzi.
- Istnieją badania, które mówią o szkodliwości glifosatu, dlatego niemiecki rząd wprowadza zakaz stosowania tego środka, według mnie słusznie. Pacjent wystawiony na jego długotrwałe działanie będzie miał problemy z układem pokarmowym, zaburzenia hormonalne i możliwe, że zniszczoną wątrobę. Grupę ryzyka stanowią przede wszystkim rolnicy – wyjaśnie dr Marek Stępień, onkolog.
Nie tylko niemiecki rząd zakazał używania glifosatu (zakaz wejdzie w życie w styczniu 2024 r.), ale również Austria. Na terenie UE można używać tego herbicydu do 2022 r.


<!-- m --><a class="postlink" target="_blank" href="https://zywienie.abczdrowie.pl/zwieksza-ryzyko-chorob-nowotworowych-jest-obecny-w-kaszy-gryczanej-nowy-raport">https://zywienie.abczdrowie.pl/zwieksza ... owy-raport</a><!-- m -->


Re: Kipi kasza, kipi ......glifosatem - akszara - 24.11.2019

Problem ten dotyczy wszystkich upraw. I nie tylko rolników. Działkowicze durnie również to stosują. Tragiczna jest ta ignorancja, porażająca ciemnota: "jak jest w sklepach to jest dobry". Ale jak jest o koncernie Monsanto, to tego już się nie poczyta, nie obejrzy, a jeśli już to stwierdzą, że to ściema. A Monsanto jest głównym trucicielem, walczy bezpardonowo o swoje interesy. Przekupuje polityków, by jego trująca chemia mogła mieć wstęp na rynki światowe.

Czy to jest normalne: " Nie tylko niemiecki rząd zakazał używania glifosatu (zakaz wejdzie w życie w styczniu 2024 r.), ale również Austria. Na terenie UE można używać tego herbicydu do 2022 r.
Przecież natychmiast po stwierdzeniu tak wielkiej toksyczności powinni tego zakazać (a badania trwały długo!) a nie za kilka do kilkunastu lat - bo o tym było głośno już parę lat wcześniej i organizacje EKO od dawna walczą z tym cholernym koncernem.