Żurawina - Wersja do druku +- Forumezo.pl - Forum ezoteryczne i magiczne (https://www.forumezo.pl) +-- Dział: Medycyna dawna współczesna alternatywna chińska (https://www.forumezo.pl/forumdisplay.php?fid=64) +--- Dział: Odłamy Medycyny Niekonwencjonalnej (https://www.forumezo.pl/forumdisplay.php?fid=65) +---- Dział: Kuchnia Czarownicy (https://www.forumezo.pl/forumdisplay.php?fid=143) +---- Wątek: Żurawina (/showthread.php?tid=10512) |
Żurawina - Ankol18 - 04.04.2015 Żurawina: Owoce żurawiny są surowcem leczniczym, ponadto zawierają znaczne ilości błonnika, witaminy C, witaminę B1 i B2 oraz sole mineralne takie jak: fosfor, miedź, jod, wapń, a także garbniki oraz kwas cytrynowy, jabłkowy i benzoesowy. Żurawinę stosuje się w leczeniu schorzeń dróg moczowych oraz jako źródło witaminy C. W kuchni stanowi częsty dodatek do potraw oraz składnik soków, konfitur i kompotów. Zastosowanie w lecznictwie: Żurawina jest używana głównie profilaktycznie oraz w przebiegu infekcji dróg moczowych jako środek pomocniczy na przykład przy antybiotykoterapii. Jej spożycie zalecane jest u osób z nawracającymi infekcjami, z problemem częstego oddawania moczu, z jego zaleganiem w pęcherzu moczowym oraz osobom z wysokim ryzykiem stanu zapalnego. Powinna znaleźć się w diecie kobiet, gdyż zapewnia odpowiednie funkcjonowanie układu moczowo-płciowego. Można ją spożywać na świeżo, w formie soku, syropu, herbatek lub suplementów diety. Domowy sok żurawinowy: owoce, woda, odrobina cukru. Owoce zalać do zakrycia wodą, gotować do zagęszczenia. Wycisnąć miąższ, przelać przez sitko do butelki. Przechowywać w lodówce. Można dosłodzić cukrem do smaku. Żurawina przeciwdziała rozwojowi bakterii w jamie ustnej. U osób regularnie przyjmujących żurawinę stwierdzono rzadsze występowanie chorób dziąseł, przyzębia i śluzówki. Korzystny wpływ na stan jamy ustnej wywiera witamina C. Kwasy organiczne (kwas chinowy) zawarte w owocach są wydalane z naszego organizmu wraz z moczem. Powodują one lekkie zakwaszenie moczu, co zapobiega tworzeniu się i wytrącaniu soli wapnia i fosforu, czyli przed powstawaniem kamieni nerkowych. Owoce żurawiny obniżają stężenie złego cholesterolu. W leczeniu tradycyjnymi metodami żurawinę podaje się przy gorączce i objawach infekcji górnych dróg oddechowych, na bóle głowy, jako środek na podniesienie odporności oraz ogólnie wzmacniający. Jest często składnikiem diety stosowanej przy nowotworach. Przetwory z żurawiny były niegdyś wykorzystywane także w biegunkach, podobnie jak z jagody czarnej. Świeże owoce spożywane regularnie lub wyciśnięty z nich sok wspomagają właściwe wypróżnianie (błonnik, pektyny). Przeciwwskazaniami do stosowania żurawiny są: - kamica nerkowa: żurawina zawiera szczawiany, które mogą krystalizować w nerkach (w niektórych suplementach jednak liofilizowany sok z żurawiny pozbawia się już szczawianów lub dodaje się do nich zioła o działaniu moczopędnym, co pozwala na ich szybkie usunięcie z organizmu), - osteoporoza: szczawiany utrudniają wchłanianie wapnia w jelicie, - osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe (warfarynę). Substancje zawarte w żurawinie utrudniają jej usuwanie z organizmu, co zwiększa siłę działania leku i może przyczyniać się do wystąpienia krwotoków. Zastosowanie w kuchni: Owoce żurawiny mogą być spożywane na surowo lub w formie przetworów: soków, syropów, kompotów czy konfitur, galaretek i dżemów. Dzięki kwasowi benzoesowemu – naturalnemu konserwantowi – są trwałe przez dłuższy czas. Owoce dodaje się do różnych potraw mięsnych, w tym dziczyzny. Domowy sos żurawinowy do mięsa: 0,5kg świeżych owoców żurawiny, 2 łyżki mąki, 0,5 szklanki wody, ok.1/3 szklanki cukru (do smaku). Oczyszczoną żurawinę zagotować pod przykryciem z cukrem mieszając i rozgniatając łyżką. Zagęścić mąką wymieszaną z wodą. Gotować chwilę do zgęstnienia. Konfitura żurawinowa: 3 gruszki, 1kg żurawin, 2 szklanki cukru, smażona skórka pomarańczowa, woda ok. 1/2 szklanki. Zagotować wodę z cukrem do powstania syropu. Dodać oczyszczone owoce żurawiny. Następnie zetrzeć na tarce na większe kawałki gruszki i dodać do syropu. Gotować na małym ogniu. Zasmażyć skórkę z pomarańczy i drobno pokroić. Dodać do garnka z żurawiną. Wlać na gorąco do słoiczków i zawekować. Napój żurawinowy: szklanka owoców żurawiny, ok. 2l soku jabłkowego, 1 pomarańcza, cukier. Przetrzeć owoce żurawiny przez sito. Zetrzeć skórkę z pomarańczy na tarce. Dodać do żurawiny. Wlać sok jabłkowy i zmiksować składniki. Dosłodzić. Zastosowanie w kosmetyce: Żurawina stanowi źródło witamin, minerałów oraz kwasów owocowych, które wykazują działanie oczyszczające na skórę. Witamina C jest naturalnym antyutleniaczem, zatem opóźnia efekty starzenia. Peeling do cery tłustej, trądzikowej lub wymagającej oczyszczenia: owoce żurawiny (garść) blendować do konsystencji papki. Wmasować w zwilżoną skórę twarzy i szyi. Kolistymi ruchami wykonać dokładny masaż. Wacikiem nasączonym wodą zmyć go z twarzy. Dla wzmocnienia efektu oczyszczania mechanicznego można dodać 1 łyżkę płatków owsianych i rozdrobnić. Peeling oczyszcza twarz, złuszcza powierzchniowe warstwy komórek naskórka oraz poprawia wygląd skóry. Maseczka nawilżająca: garść owoców żurawiny, 2 łyżki jogurtu naturalnego. Składniki zmiksować, nałożyć na twarz na 10 minut, po czym delikatnie zmyć wacikiem. Maseczka działa nawilżająco i wygładzająco. Tonik do cery z problemami: Rozcieńczyć niesłodzony sok z żurawiny i przemywać nim twarz jak tonikiem, najlepiej rano i wieczorem. Tonik działa ściągająco (garbniki) i oczyszczająco (kwasy owocowe), lekko rozjaśniająco na przebarwienia. |