28.01.2014, 17:38
<!-- m --><a class="postlink" target="_blank" href="http://kefir2010.wordpress.com/2014/01/27/soki-kubus-play-bardzo-szkodliwe-dla-zdrowia-one-nie-zamarzaja-na-mrozie-jak-plyn-z-akumulatora/">http://kefir2010.wordpress.com/2014/01/ ... umulatora/</a><!-- m -->
Soki Kubuś Play bardzo szkodliwe dla zdrowia! “One nie zamarzają na mrozie, jak płyn z akumulatora”
Posted on 27 Styczeń 2014 by Jarek Kefir
Soki Kubuś Play są bardzo szkodliwe dla zdrowia!
Radio Szczecin poinformowało, iż jeden z rodziców był zszokowany tym, iż rano w samochodzie, gdzie było minus 8 stopni, znalazł sok Kubuś Play, który nie zamarzł. Był tylko schłodzony. W takiej temperaturze zamarzają trakcje kolejowe, a przy większym mrozie problemy mogą mieć niektóre silniki spalinowe. Jednak nie dotyczy to soków dla małych dzieci, które powinny być produkowane ze szczególną starannością.
Kluczem do zrozumienia jest tutaj składnik jakiego używa producent soku Kubuś Play – syrop glukozowo-fruktozowy. Powoduje on, że sok ten nie zamarza. Jest to tani, półsyntetyczny słodzik. Owszem, jest to ścierwo, z tym, że.. to jest stosowane wszędzie. Komu zależy na zdyskredytowaniu producenta napojów Kubuś Play? Nawiasem mówiąc – dobry przykład czarnego marketingu, patrzcie i wyciągajcie wnioski.
W tym artykule skupię się na samym syropie glukozowo-fruktozowym, neurotoksynie, która działa jeszcze bardziej szkodliwie na mózg i inne organy ciała, niż inna znana neurotoksyna – cukier biały (rafinowany).
Syrop glukozowo-fruktozowy jest właściwie odpadem poprodukcyjnym powstającym przy obrabianiu kukurydzy. Tajemnicą poliszynela jest to, że syrop ten najczęściej sprowadza się z USA bądź Argentyny, gdzie uprawy kukurydzy są w ponad 95% modyfikowane genetycznie (GMO).
rośliny GMO
Nie lepiej jest u nas, w Polsce. Punkty skupu kukurydzy same, nie czekając na przyzwolenie rządu, wprowadziły takie normy, by skupować od rolników tylko kukurydzę GMO. Rolnik chcąc nie chcąc, musi kupić kukurydzę GMO z Czech bądź Słowacji, gdzie nie ma zakazu, a całe wagony ziarna wjeżdżają do naszego kraju. W jakim kraju my żyjemy? W Afryce, gdzie przez granicę kolejową można przemycić nawet bombę atomową, gdy się da “wziatkę” dowódcy terminalu?
Wracając do meritum. Syrop glukozowo-fruktozowy zawarty między innymi w sokach Kubuś Play (i w większości innych soków też) odpowiada za:
-epidemię otyłości, głównie w USA
-zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2 bardziej, niż sam cukier biały
-podwyższa poziom złego cholesterolu
-przyczynia się do powstawania zespołu jelita drażliwego (umiarkowanej, ale uciążliwej i długotrwałej chorobie jelit)
-może powodować zaćmę cukrzycową (chorobę oczu prowadzącą do ślepoty)
Producent napoju wypowiedział się w tej sprawie, jednak rzecznik korporacji produkującej Kubuś Play użył standardowej nowomowy. Typu: “to składnik powszechnie stosowany”, “zatwierdzony przez normy takie i takie”, “zatwierdzony przez Komisję Europejską”. A gówno prawda. Takiego tłumaczenia zwyczajnie nie przyjmujemy. Przykładowo: jeśli 100 kilometrów obok Ciebie wybuchnie reaktor atomowy, władze na drugi dzień podwyższą normy radiacji o 10.000 razy i będą mówić, że wszystko jest ok – uwierzysz, czy nie?
Syrop glukozowo-fruktozowy powoli zaczyna eliminować cukier, z kilku powodów. Przede wszystkim chodzi o oszczędności. Korporacje chcą zaoszczędzić, ładując tanie świństwo do swoich produktów zamiast tego, co ładowały dotychczas, czyli cukru.
W sokach, dżemach, słodyczach, i wielu innych produktach, cukier zaczyna być luksusem, króluje natomiast odpad poprodukcyjny z kukurydzianych wytłoków. Czy cukier jest – obiektywnie – drogi? Nie, nie jest. Jednak tak to jest, gdy tak ważne kwestie jak wyżywienie, stają się przedmiotem ekonomicznego rachunku.
Prawa rynku są proste: korporacja będzie chciała sprzedać jak najgorszy (bo najtańszy) produkt za jak największą cenę. Proponuję wszystkim porównać standardy produkcji żywności po roku 2004 (wstąpienie do UE) i przed 1989 (upadek PRLu
Soki Kubuś Play bardzo szkodliwe dla zdrowia! “One nie zamarzają na mrozie, jak płyn z akumulatora”
Posted on 27 Styczeń 2014 by Jarek Kefir
Soki Kubuś Play są bardzo szkodliwe dla zdrowia!
Radio Szczecin poinformowało, iż jeden z rodziców był zszokowany tym, iż rano w samochodzie, gdzie było minus 8 stopni, znalazł sok Kubuś Play, który nie zamarzł. Był tylko schłodzony. W takiej temperaturze zamarzają trakcje kolejowe, a przy większym mrozie problemy mogą mieć niektóre silniki spalinowe. Jednak nie dotyczy to soków dla małych dzieci, które powinny być produkowane ze szczególną starannością.
Kluczem do zrozumienia jest tutaj składnik jakiego używa producent soku Kubuś Play – syrop glukozowo-fruktozowy. Powoduje on, że sok ten nie zamarza. Jest to tani, półsyntetyczny słodzik. Owszem, jest to ścierwo, z tym, że.. to jest stosowane wszędzie. Komu zależy na zdyskredytowaniu producenta napojów Kubuś Play? Nawiasem mówiąc – dobry przykład czarnego marketingu, patrzcie i wyciągajcie wnioski.
W tym artykule skupię się na samym syropie glukozowo-fruktozowym, neurotoksynie, która działa jeszcze bardziej szkodliwie na mózg i inne organy ciała, niż inna znana neurotoksyna – cukier biały (rafinowany).
Syrop glukozowo-fruktozowy jest właściwie odpadem poprodukcyjnym powstającym przy obrabianiu kukurydzy. Tajemnicą poliszynela jest to, że syrop ten najczęściej sprowadza się z USA bądź Argentyny, gdzie uprawy kukurydzy są w ponad 95% modyfikowane genetycznie (GMO).
rośliny GMO
Nie lepiej jest u nas, w Polsce. Punkty skupu kukurydzy same, nie czekając na przyzwolenie rządu, wprowadziły takie normy, by skupować od rolników tylko kukurydzę GMO. Rolnik chcąc nie chcąc, musi kupić kukurydzę GMO z Czech bądź Słowacji, gdzie nie ma zakazu, a całe wagony ziarna wjeżdżają do naszego kraju. W jakim kraju my żyjemy? W Afryce, gdzie przez granicę kolejową można przemycić nawet bombę atomową, gdy się da “wziatkę” dowódcy terminalu?
Wracając do meritum. Syrop glukozowo-fruktozowy zawarty między innymi w sokach Kubuś Play (i w większości innych soków też) odpowiada za:
-epidemię otyłości, głównie w USA
-zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2 bardziej, niż sam cukier biały
-podwyższa poziom złego cholesterolu
-przyczynia się do powstawania zespołu jelita drażliwego (umiarkowanej, ale uciążliwej i długotrwałej chorobie jelit)
-może powodować zaćmę cukrzycową (chorobę oczu prowadzącą do ślepoty)
Producent napoju wypowiedział się w tej sprawie, jednak rzecznik korporacji produkującej Kubuś Play użył standardowej nowomowy. Typu: “to składnik powszechnie stosowany”, “zatwierdzony przez normy takie i takie”, “zatwierdzony przez Komisję Europejską”. A gówno prawda. Takiego tłumaczenia zwyczajnie nie przyjmujemy. Przykładowo: jeśli 100 kilometrów obok Ciebie wybuchnie reaktor atomowy, władze na drugi dzień podwyższą normy radiacji o 10.000 razy i będą mówić, że wszystko jest ok – uwierzysz, czy nie?
Syrop glukozowo-fruktozowy powoli zaczyna eliminować cukier, z kilku powodów. Przede wszystkim chodzi o oszczędności. Korporacje chcą zaoszczędzić, ładując tanie świństwo do swoich produktów zamiast tego, co ładowały dotychczas, czyli cukru.
W sokach, dżemach, słodyczach, i wielu innych produktach, cukier zaczyna być luksusem, króluje natomiast odpad poprodukcyjny z kukurydzianych wytłoków. Czy cukier jest – obiektywnie – drogi? Nie, nie jest. Jednak tak to jest, gdy tak ważne kwestie jak wyżywienie, stają się przedmiotem ekonomicznego rachunku.
Prawa rynku są proste: korporacja będzie chciała sprzedać jak najgorszy (bo najtańszy) produkt za jak największą cenę. Proponuję wszystkim porównać standardy produkcji żywności po roku 2004 (wstąpienie do UE) i przed 1989 (upadek PRLu
Forum jest dla aktywnych użytkowników. Czytać można bez rejestracji.
https://www.instagram.com/elzbieta.tarot...KKPFG8zegw
CO ZASIEJESZ TO ZBIERZESZ
https://www.instagram.com/elzbieta.tarot...KKPFG8zegw