26.01.2012, 04:00
Jak zrobić olejek - sposoby różne
METODA I
Poniższe sposoby dotyczą w głównej mierze olejków zapachowych, nie zaś stężonych esencyjnych, które domowym sposobem trudniej jest wykonać. Jednakże i one spełniają doskonale swoją rolę.
Olejki są produkowane poprzez namoczenie materiału roślinnego w oleju przez jakiś czas. Metoda ta jest stara i używana od dawien dawna, gdy nie było jeszcze innych metod takich jak jak destylacja.
Olejki przygotowywane są na zimno lub gorąco. Olejki takie są bardzo efektywne, ponieważ wyciągają ziołowe składniki i lotne oleje z ziół. Posiadają wiele własności jakich nie posiadają olejki esencyjne i nie są tak silne jak tamte, wiec mogą być używane bez rozwadniania. Można też na jeden olejek użyć wielu roślin wedle upodobania, co daje wielkie możliwości. Olejki takie można używać do gotowania, balsamów, kremów, maści etc.
Wskazówki Dla Zrobienia Olejku
Najlepiej używać bardzo dobrze wysuszonych ziół, ponieważ zawartość wody w świeżych ziołach sprzyja rozwojowi bakterii. Używaj dobrego oleju z którego powstanie olejek. Kiedy go zamrozisz zapewnisz mu dłuższą żywotność i opóźnisz zjełczenie. Pamiętaj, kiedy stosujesz metodę na gorąco tracisz kilka ważnych właściwości ziół. Zimna woda zapewni, ze olejek będzie bardziej pachnący. Jeśli używasz metody na zimno pamiętaj, że zioła musza być kompletnie zanurzone by nie spleśniały. Także pamiętaj o tym, by do środka dostawało się malutko powietrza, tylko troszeczkę z powodów powyższych.
METODA NA GORĄCO
Napełnij wielki słój, który można dobrze zamknąć i zalakować wybranymi ziołami lub kwiatami. Umieść słój do szyjki w rondlu pełnym wody i podnieś temperaturę do średniej. Gotuj na wolnym ogniu przez trzy godziny. Przecedź przez materiał lub papier do brązowej butelki.
METODA NA GORĄCO 2
Umieść zioła w garnku i pokryj olejem. Umieść na najniższym poziomie piekarnika i podgrzewaj 12 godzin. METODA NA ZIMNO
Połóż zioła w słoju i nalej oleju mniej więcej 2-4 cm ponad ziołami. Olej ma być lekko podgrzany i bezwonny np. z pestek winogron albo migdałów. Przykryj wiekiem. Połóż na jeden dzień w nasłonecznione miejsce. Możesz pozostawić go na noc by napełnij się energia księżycową.
METODA II
Esencyjne Olejki Kwiatowe
Ażeby zrobić taki olejek potrzebujesz filiżanki (240ml) olejku na zimno wyciskanego z migdałów i 2-3 filiżanki (480-720ml) świeżych lub wysuszonych pełnych kwiatów. Spróbuj ścinać kwiaty rano, kiedy są najbardziej świeże i upewnij się, że nie zawierają pestycydów. Wlej olej do słoika lub innego naczynia z dużym otworem i używając tłuczka lub moździerza lekko utłucz kwiaty. Wsyp kwiaty do oleju. Zamknij słój i potrząśnij. Postaw słój w umiarkowanie ciepłym miejscu na tydzień i potrząsaj nim raz na 24h. Jeśli temperatura otoczenia jest niższa niż 20-24 stopnie wtedy raz na 24 godziny umieszczaj słój w ciepłej wodzie. Postaw słój w ciemnym miejscu na dwa tygodnie by olej mógł absorbować aromat. Następnie wyjmij i potrząśnij. Wyciśnij olej przez kawałek bawełnianej gazy. Wlej olej do butelki z ciemnego szkła i zatkaj przechowując w ciemnym miejscu. Czas przechowywania waha się od 12 do 18 m-cy jeśli olejek trzymany jest z dala od światła słonecznego i w temperaturze poniżej 24 stopni.
METODA III
Zrobienie własnego olejku jest niebywale proste. Z czasem sam nauczysz się łączyć potrzebne składniki i tworzyć własne, niezapomniane kompozycje.
Weź ilość potrzebnych ziół i podziel je na pół. Jedną część połóż na szczycie podwójnego bojlera. Można tu wykorzystać sposób polegający na umieszczeniu w garnku z wodą drugiego garnka. Nalej nieco oleju roślinnego np. z migdałów, słonecznika czy winogron i gotuj na wolnym ogniu, powoli podgrzewając, dwie godziny.
Wyciśnij olejek przez bawełniany materiał i wyrzuć zioła. Włóż resztę ziół i powtórz proces.
Wyciśnij olej i zlej do ciemniej butelki. By uchronić go przed szybkim zjełczeniem dodaj kapsułkę witaminy E do butelki (1 kapsułka na 4 uncje), zmieszaj i postaw w ciemnym miejscu. Jeśli w butelce pozostało nieco ziół to dobrze.
Naklej etykietkę żebyś wiedział co masz w butelce.
Dla delikatnych ziół nie używaj podwójnego bojlera. Mocz natomiast zioła w oleju kilka tygodni.
METODA IV
W sklepach można kupić olejki sprzedawane w małych buteleczkach lecz przeważnie nie są to czyste olejki esencyjne lecz już rozpuszczone. Czasami też trudno jest znaleźć olejek który akurat jest nam potrzebny a te które są, mają wysoką cenę. Olejki esencyjne zawsze są mieszane z nośnikami nie mającymi zapachu. Jest tak, ponieważ sam olejek może podrażniać skórę. Poniżej jest przykład olejku miętowego.
Potrzebujesz: miętę, słoik z przykrywką, olej (jojoba, słodki migdał, szafran) Ilość mięty zależy od wielkości słoika. Będziesz potrzebowała świeżych liści, codziennie przez tydzień.
1. Zgnieć liście dłońmi i wrzuć do słoika.
2. Wlej olej i napełnij by pokrył liście. Zamknij szczelnie i postaw w ciepłym miejscu.
3. Następnego dnia oddziel liście od oleju i wrzuć nową ich porcję. Powtarzaj 3-5 dni. W ostatni dzień wlej olej do butelek i wstaw w ciemne miejsce, by przedłużyć czas używalności.
Prostym sposobem możesz zrobić perfumy wlewając do uncji wódki 15 kropel olejku. Lub możesz dodać 30 kropli olejku do 8 uncji swego płynu do kąpieli (bezzapachowego).
METODA I
Poniższe sposoby dotyczą w głównej mierze olejków zapachowych, nie zaś stężonych esencyjnych, które domowym sposobem trudniej jest wykonać. Jednakże i one spełniają doskonale swoją rolę.
Olejki są produkowane poprzez namoczenie materiału roślinnego w oleju przez jakiś czas. Metoda ta jest stara i używana od dawien dawna, gdy nie było jeszcze innych metod takich jak jak destylacja.
Olejki przygotowywane są na zimno lub gorąco. Olejki takie są bardzo efektywne, ponieważ wyciągają ziołowe składniki i lotne oleje z ziół. Posiadają wiele własności jakich nie posiadają olejki esencyjne i nie są tak silne jak tamte, wiec mogą być używane bez rozwadniania. Można też na jeden olejek użyć wielu roślin wedle upodobania, co daje wielkie możliwości. Olejki takie można używać do gotowania, balsamów, kremów, maści etc.
Wskazówki Dla Zrobienia Olejku
Najlepiej używać bardzo dobrze wysuszonych ziół, ponieważ zawartość wody w świeżych ziołach sprzyja rozwojowi bakterii. Używaj dobrego oleju z którego powstanie olejek. Kiedy go zamrozisz zapewnisz mu dłuższą żywotność i opóźnisz zjełczenie. Pamiętaj, kiedy stosujesz metodę na gorąco tracisz kilka ważnych właściwości ziół. Zimna woda zapewni, ze olejek będzie bardziej pachnący. Jeśli używasz metody na zimno pamiętaj, że zioła musza być kompletnie zanurzone by nie spleśniały. Także pamiętaj o tym, by do środka dostawało się malutko powietrza, tylko troszeczkę z powodów powyższych.
METODA NA GORĄCO
Napełnij wielki słój, który można dobrze zamknąć i zalakować wybranymi ziołami lub kwiatami. Umieść słój do szyjki w rondlu pełnym wody i podnieś temperaturę do średniej. Gotuj na wolnym ogniu przez trzy godziny. Przecedź przez materiał lub papier do brązowej butelki.
METODA NA GORĄCO 2
Umieść zioła w garnku i pokryj olejem. Umieść na najniższym poziomie piekarnika i podgrzewaj 12 godzin. METODA NA ZIMNO
Połóż zioła w słoju i nalej oleju mniej więcej 2-4 cm ponad ziołami. Olej ma być lekko podgrzany i bezwonny np. z pestek winogron albo migdałów. Przykryj wiekiem. Połóż na jeden dzień w nasłonecznione miejsce. Możesz pozostawić go na noc by napełnij się energia księżycową.
METODA II
Esencyjne Olejki Kwiatowe
Ażeby zrobić taki olejek potrzebujesz filiżanki (240ml) olejku na zimno wyciskanego z migdałów i 2-3 filiżanki (480-720ml) świeżych lub wysuszonych pełnych kwiatów. Spróbuj ścinać kwiaty rano, kiedy są najbardziej świeże i upewnij się, że nie zawierają pestycydów. Wlej olej do słoika lub innego naczynia z dużym otworem i używając tłuczka lub moździerza lekko utłucz kwiaty. Wsyp kwiaty do oleju. Zamknij słój i potrząśnij. Postaw słój w umiarkowanie ciepłym miejscu na tydzień i potrząsaj nim raz na 24h. Jeśli temperatura otoczenia jest niższa niż 20-24 stopnie wtedy raz na 24 godziny umieszczaj słój w ciepłej wodzie. Postaw słój w ciemnym miejscu na dwa tygodnie by olej mógł absorbować aromat. Następnie wyjmij i potrząśnij. Wyciśnij olej przez kawałek bawełnianej gazy. Wlej olej do butelki z ciemnego szkła i zatkaj przechowując w ciemnym miejscu. Czas przechowywania waha się od 12 do 18 m-cy jeśli olejek trzymany jest z dala od światła słonecznego i w temperaturze poniżej 24 stopni.
METODA III
Zrobienie własnego olejku jest niebywale proste. Z czasem sam nauczysz się łączyć potrzebne składniki i tworzyć własne, niezapomniane kompozycje.
Weź ilość potrzebnych ziół i podziel je na pół. Jedną część połóż na szczycie podwójnego bojlera. Można tu wykorzystać sposób polegający na umieszczeniu w garnku z wodą drugiego garnka. Nalej nieco oleju roślinnego np. z migdałów, słonecznika czy winogron i gotuj na wolnym ogniu, powoli podgrzewając, dwie godziny.
Wyciśnij olejek przez bawełniany materiał i wyrzuć zioła. Włóż resztę ziół i powtórz proces.
Wyciśnij olej i zlej do ciemniej butelki. By uchronić go przed szybkim zjełczeniem dodaj kapsułkę witaminy E do butelki (1 kapsułka na 4 uncje), zmieszaj i postaw w ciemnym miejscu. Jeśli w butelce pozostało nieco ziół to dobrze.
Naklej etykietkę żebyś wiedział co masz w butelce.
Dla delikatnych ziół nie używaj podwójnego bojlera. Mocz natomiast zioła w oleju kilka tygodni.
METODA IV
W sklepach można kupić olejki sprzedawane w małych buteleczkach lecz przeważnie nie są to czyste olejki esencyjne lecz już rozpuszczone. Czasami też trudno jest znaleźć olejek który akurat jest nam potrzebny a te które są, mają wysoką cenę. Olejki esencyjne zawsze są mieszane z nośnikami nie mającymi zapachu. Jest tak, ponieważ sam olejek może podrażniać skórę. Poniżej jest przykład olejku miętowego.
Potrzebujesz: miętę, słoik z przykrywką, olej (jojoba, słodki migdał, szafran) Ilość mięty zależy od wielkości słoika. Będziesz potrzebowała świeżych liści, codziennie przez tydzień.
1. Zgnieć liście dłońmi i wrzuć do słoika.
2. Wlej olej i napełnij by pokrył liście. Zamknij szczelnie i postaw w ciepłym miejscu.
3. Następnego dnia oddziel liście od oleju i wrzuć nową ich porcję. Powtarzaj 3-5 dni. W ostatni dzień wlej olej do butelek i wstaw w ciemne miejsce, by przedłużyć czas używalności.
Prostym sposobem możesz zrobić perfumy wlewając do uncji wódki 15 kropel olejku. Lub możesz dodać 30 kropli olejku do 8 uncji swego płynu do kąpieli (bezzapachowego).