11.09.2020, 15:04
Liście laurowe (liście bobkowe, wawrzyn, bakałarz) to nic innego jak wysuszone liście drzewa laurowego. Naturalnie drzewo laurowe występuje na południu Europy, w północnej Afryce i na zachodzie Azji. Z powodzeniem można go również uprawiać w donicy, ponieważ roślina nie jest zbyt wymagająca. Obecnie wszystkim znane liście laurowe znalazły głównie zastosowanie w kuchni.
Charakteryzują się korzennym aromatem i bardzo przyjemnym smakiem, co podnosi walory kulinarne wielu dań. Najczęściej dodawane są do zup, mięs czy warzyw. Natomiast mało kto wie o ich leczniczych właściwościach, co od dawien dawna było wykorzystywane w medycynie ludowej.
Właściwości liścia laurowego.
Liść laurowy znalazł zastosowanie nie tylko w kuchni, lecz także w medycynie ludowej. Wszystko dzięki licznym właściwościom leczniczym. Wywar i napar z liści laurowych jest stosowany jako środek na stawy, a nawet cukrzycę. Z kolei olej z liścia laurowego - na problemy z trądzikiem czy wypadające włosy.
Jako napar znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej: oczyszcza organizm z toksyn, wspomaga pracę wątroby oraz działa moczopędnie. Napar z wawrzynu poprawia także trawienie, ponieważ wspomaga wydzielanie kwasu żołądkowego. Suszone listki laurowe są skarbnicą witaminy C, witaminy A oraz cynku. Swoje lecznicze działanie wykazują w walce z problemami skórnymi na twarzy i całym ciele. Liść laurowy pomoże również w walce z łupieżem, gdyż posiada silne właściwości antyoksydacyjne, przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne. Warto wiedzieć, że liście laurowe odstraszają szkodniki. Zastosuj go w spiżarni i szafkach kuchennych. Dodaj kilka listków do suszonych grzybów, do pojemnika z ryżem czy mąką.
Czy przyszło Ci kiedyś do głowy, aby podpalić listek laurowy? Liść laurowy zawiera olejek eteryczny. W jego skład wchodzi wiele substancji, które są cenne dla naszego zdrowia - linalol i eugenol. Wystarczy podpalić suszony listek i cieszyć się jego terapeutycznym aromatem.
Charakteryzują się korzennym aromatem i bardzo przyjemnym smakiem, co podnosi walory kulinarne wielu dań. Najczęściej dodawane są do zup, mięs czy warzyw. Natomiast mało kto wie o ich leczniczych właściwościach, co od dawien dawna było wykorzystywane w medycynie ludowej.
Właściwości liścia laurowego.
Liść laurowy znalazł zastosowanie nie tylko w kuchni, lecz także w medycynie ludowej. Wszystko dzięki licznym właściwościom leczniczym. Wywar i napar z liści laurowych jest stosowany jako środek na stawy, a nawet cukrzycę. Z kolei olej z liścia laurowego - na problemy z trądzikiem czy wypadające włosy.
Jako napar znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej: oczyszcza organizm z toksyn, wspomaga pracę wątroby oraz działa moczopędnie. Napar z wawrzynu poprawia także trawienie, ponieważ wspomaga wydzielanie kwasu żołądkowego. Suszone listki laurowe są skarbnicą witaminy C, witaminy A oraz cynku. Swoje lecznicze działanie wykazują w walce z problemami skórnymi na twarzy i całym ciele. Liść laurowy pomoże również w walce z łupieżem, gdyż posiada silne właściwości antyoksydacyjne, przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne. Warto wiedzieć, że liście laurowe odstraszają szkodniki. Zastosuj go w spiżarni i szafkach kuchennych. Dodaj kilka listków do suszonych grzybów, do pojemnika z ryżem czy mąką.
Czy przyszło Ci kiedyś do głowy, aby podpalić listek laurowy? Liść laurowy zawiera olejek eteryczny. W jego skład wchodzi wiele substancji, które są cenne dla naszego zdrowia - linalol i eugenol. Wystarczy podpalić suszony listek i cieszyć się jego terapeutycznym aromatem.