31.07.2014, 16:29
Warzywa i owoce to naturalne lekarstwa z mnóstwem walorów odżywczych, na które recepta ważna jest przez cały rok.
BURAKI - wzmacniają odporność na choroby o podłożu wirusowym oraz wspomagają m.in.: leczenie anemii, awitaminozy, nadciśnienia i niedociśnienia, ale również żylaków czy wrzodów. Aby nasz organizm przyswoił wszystkie dobrodziejstwa buraków, warto skropić je przed spożyciem sokiem z cytryny.
JABŁKA - dzięki dużej zawartości błonnika korzystnie wpływają na perystaltykę jelit i pomagają w zaparciach.
JAGODY - działają bakteriobójczo, odtruwają organizm i pomagają w stanach zapalnych. Zawartość kwasu foliowego sprawia, że są idealne dla kobiet w ciąży, a dzięki kwasom owocowym ujędrniają i wygładzają skórę. Sprawdzają się również w leczeniu biegunek i nieżytu jelit.
MARCHEW - obowiązkowy punkt w diecie wszystkich pracujących przy komputerze. Beta-karoten zamieniany przez ludzką wątrobę w witaminę A wzmacnia nasze oczy i poprawia jakość widzenia. Dodatkowo działa zbawiennie na koloryt skóry, obniża poziom cholesterolu, chroniąc przed nowotworami i chorobami serca.
POMIDORY - pomagają regulować pracę serca, a dzięki zawartości likopenu zmniejszają ryzyko rozwoju raka prostaty, płuc czy szyjki macicy - składnik ten najlepiej przyswajalny jest przez organizm w postaci przetworzonej np.: pomidory ugotowane lub uduszone, pasty lub przeciery.
BURAKI - wzmacniają odporność na choroby o podłożu wirusowym oraz wspomagają m.in.: leczenie anemii, awitaminozy, nadciśnienia i niedociśnienia, ale również żylaków czy wrzodów. Aby nasz organizm przyswoił wszystkie dobrodziejstwa buraków, warto skropić je przed spożyciem sokiem z cytryny.
JABŁKA - dzięki dużej zawartości błonnika korzystnie wpływają na perystaltykę jelit i pomagają w zaparciach.
JAGODY - działają bakteriobójczo, odtruwają organizm i pomagają w stanach zapalnych. Zawartość kwasu foliowego sprawia, że są idealne dla kobiet w ciąży, a dzięki kwasom owocowym ujędrniają i wygładzają skórę. Sprawdzają się również w leczeniu biegunek i nieżytu jelit.
MARCHEW - obowiązkowy punkt w diecie wszystkich pracujących przy komputerze. Beta-karoten zamieniany przez ludzką wątrobę w witaminę A wzmacnia nasze oczy i poprawia jakość widzenia. Dodatkowo działa zbawiennie na koloryt skóry, obniża poziom cholesterolu, chroniąc przed nowotworami i chorobami serca.
POMIDORY - pomagają regulować pracę serca, a dzięki zawartości likopenu zmniejszają ryzyko rozwoju raka prostaty, płuc czy szyjki macicy - składnik ten najlepiej przyswajalny jest przez organizm w postaci przetworzonej np.: pomidory ugotowane lub uduszone, pasty lub przeciery.
Najpiękniejsze chwile w życiu - nie można ich zaplanować, przychodzą same.