14.10.2015, 10:40
- Bez substancji konserwujących
głównym składnikiem tej "przyprawy" jest sół
warzywa to jedynie 15,5%
trzecim składnikiem na liście jest wzmacniacz smaku: Glutaminian monosodowy (E621)
reszta to jakieś dodatki typu skrobia, pieprz i barwniki.
do pełni szczęścia brakuje mi tłuszczy utwardzanych
Informacje o dodatku: Glutaminian monosodowy (E621)
Inne nazwy: Glutaminian sodu, MSG
Grupa Funkcja Szkodliwość
Wzmacniacz smaku i zapachu - należy unikać
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Nadwrażliwość na glutaminian tzw. syndrom "chińskiej" restauracji, objawy: pieczenie w okolicach karku, mdłości, uczucie ucisku w klatce piersiowej, nadmierne pocenie się, zawroty głowy, bóle migrenowe, alergia, astma, osłabienia. Przegląd licznych badań epidemiologicznych publikowanych w Raif et al., 2000 roku nad negatywnym wpływem glutaminianu sodu na zdrowie wykazały też, że jest on substancją bezpieczną. Wspomniane wyżej dolegliwości wystąpiły jedynie subiektywnie wyłącznie u osób, które przekonane były o swojej nadwrażliwości na ten związek. Inne badania prowadzone w Północnej Karolinie wykazały, że u osób spożywających więcej żywności zwierającej glutaminian znacznie częściej występowała otyłość niż u osób, w których odżywianiu było go mniej.
Zastosowanie
Żywność: mrożonki, zupy w puszkach, w proszku, sosy, mieszanki przyprawowe, gotowe produkty mięsne i rybne, kotlety sojowe, sos sojowy.