02.03.2014, 19:04
Według odżywczych i leczniczych właściwościach chrzan przewyższa warzywa. Jego gryzący smak promuje wydzielanie soku żołądkowego, zwiększony apetyt, daje dobre wyniki w leczeniu nadciśnienia i oparzenia, uprzednio stosowanych w kosmetykach do usuwania piegi i ciemne plamy na skórze.
Chrzan nie być napój przechowywanie i ogrzewanie długotrwałe, a zatem, co do zasady, stosuje się świeże.
Pić sok z kapusty i chrzanu
Chrzan tarty wylewać wody na 2-3 godziny, dodać kapustę marynatę, wymieszać, odcedzić i ostudzić. 200 g chrzanu: 500g kapusty solanką i 1 litra wrzącej wody.
Chrzan i pić serwatkę
Chrzan tarty (1 szklanka) cukru i surowicy (1 litr), sól, pieprz i odstawić na 2-3 godziny, odcedzić i podawać z mięsem i dania z ryb.
Gotowanie "Rano"
Chrzan tarty (1 szklanka) zalać wrzącą wodą (1 litr), pozostawić na 2-3 godziny, dodać cukier, sól, cynamon do smaku, zmęczenie i służyć przed śniadaniem.
Gotowanie buraków i chrzanu
Fermentować rosołu kromkę żytniego chleba z buraków, dodać chrzan, sól, cukier, oregano gałązkę, na 2-3 godziny, odcedzić i podawać z mięsa, ryb i potraw zbożowych. 1 litr bulionu z buraków - 1 szklanka startego chrzanu, sól i cukier do smaku.
Gotowanie chrzan i miód
2 łyżki tartego chrzanu, 1 łyżka miodu wlać przegotowanej schłodzonej wody i wymieszać.
Drink z sokiem żurawinowym i chrzanem
1 łyżka tartego chrzanu, 2 łyżki sok żurawinowy, 1 łyżeczka cukru, zalać wrzącą wodą i wymieszać.
Napój o smaku
2 łyżki chrzanu, 4 łyżki cukru, 1 łyżka cukru, cynamonu i 1 litr wody, doprowadzić do wrzenia, odcedzić i podawać schłodzony.
z blogu Samara etnografa
Chrzan nie być napój przechowywanie i ogrzewanie długotrwałe, a zatem, co do zasady, stosuje się świeże.
Pić sok z kapusty i chrzanu
Chrzan tarty wylewać wody na 2-3 godziny, dodać kapustę marynatę, wymieszać, odcedzić i ostudzić. 200 g chrzanu: 500g kapusty solanką i 1 litra wrzącej wody.
Chrzan i pić serwatkę
Chrzan tarty (1 szklanka) cukru i surowicy (1 litr), sól, pieprz i odstawić na 2-3 godziny, odcedzić i podawać z mięsem i dania z ryb.
Gotowanie "Rano"
Chrzan tarty (1 szklanka) zalać wrzącą wodą (1 litr), pozostawić na 2-3 godziny, dodać cukier, sól, cynamon do smaku, zmęczenie i służyć przed śniadaniem.
Gotowanie buraków i chrzanu
Fermentować rosołu kromkę żytniego chleba z buraków, dodać chrzan, sól, cukier, oregano gałązkę, na 2-3 godziny, odcedzić i podawać z mięsa, ryb i potraw zbożowych. 1 litr bulionu z buraków - 1 szklanka startego chrzanu, sól i cukier do smaku.
Gotowanie chrzan i miód
2 łyżki tartego chrzanu, 1 łyżka miodu wlać przegotowanej schłodzonej wody i wymieszać.
Drink z sokiem żurawinowym i chrzanem
1 łyżka tartego chrzanu, 2 łyżki sok żurawinowy, 1 łyżeczka cukru, zalać wrzącą wodą i wymieszać.
Napój o smaku
2 łyżki chrzanu, 4 łyżki cukru, 1 łyżka cukru, cynamonu i 1 litr wody, doprowadzić do wrzenia, odcedzić i podawać schłodzony.
z blogu Samara etnografa